Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct králíka se zeleninou | recept

Pečený králík se zeleninou | recept. Králičí maso je jedním z nejlehčeji stravitelných mas, má jemná vlákna, bílé maso obsahuje minimum tuku. Obsahuje však puriny, takže konzumace se nedoporučuje lidem trpícím zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi – dnou. Králičí maso je mdlé chuti, při úpravě s tím počítáme a používáme různé druhy koření, bylinek nebo kořenovou zeleninu. Jednou za čas je králík příjemným zpestřením v kuchyni, proto neváhejte, jestliže vám králíka někdo nabídne.

Co je potřeba

  • králík
  • 1 mrkev
  • 1 kořen petržele
  • kousek celeru
  • 600 g cibule
  • 300 g anglické slaniny
  • sůl
  • bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
1

Nejprve si přichystáme králičí maso. Králíka naporcujeme nůžkami na drůbež. Odstříhneme zadní stehna, přední nohy a zbytek naporcujeme na úhledné kousky.

2

Každý kousek osoleného masa obalíme tence nakrájenými plátky prorostlé anglické slaniny. Králičí maso je sušší, obsahuje velmi málo tuku, proto k pečeni přidáváme slaninu nebo třeba vepřový bůček. Zbytek slaniny pokrájíme do pekáče pod maso.

3

Omytou a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a vložíme pod králičí maso do pekáče. Na zeleninu naskládáme králičí porce se slaninou a přikryjeme nahrubo pokrájenou cibulí. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Podlijeme 200 ml vody, přikryjeme alobalem nebo víkem a dáme do trouby péci při těplotě 180 °C.

4

Asi po 40 minutách pečení králíka obrátíme, všechna zelenina tedy bude pod masem. Už nepřikrýváme poklicí. Zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, aby maso zčervenalo. Musí být opečené z obou stran, proto maso obrátíme ještě jednou. Po zhruba 20 minutách bude maso hotové.

5

Hotového pečeného králíka podáváme se zeleninou a výpekem. Jako příloha se hodí brambory nebo bramborové šišky.

6

Jestliže někomu vadí kousky zeleniny a cibule, přidejte trochu smetany a zeleninu rozmixujte. Vznikne hustá omáčka s pikantní chutí. Její vzhled vylepšíte ozdobou ze slaniny a kousků zeleniny, které si dáte stranou.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články