Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vepřo knedlo zelo | recept

Vepřo knedlo zelo | recept. Vepřo knedlo zelo je klasika, toto jídlo si každý jednou za čas dá, i když zastánci zdravé výživy to neschvalují. Je to pokrm sytý, nezdravý, ale do české kuchyně zkrátka patří. V každé domácnosti se zelí připravuje jinak: zahuštěné moukou, bramborem, řidší či hustější. Stejně tak má každá hospodyňka svůj recept na knedlíky. Proto návod je napsán tak, jak se dělá u nás doma a netvrdím, že je to jediný správný postup. Jednotlivé kroky jsou popsány chronologicky, tak jak činnosti jdou za sebou, aby práce šla od ruky.

Co je potřeba

  • vepřová krkovice
  • hlávka bílého zelí
  • hlávka červeného zelí
  • kmín
  • sůl
  • cibule
  • sádlo
  • syrové brambory
  • cukr
  • ocet
  • skořice
  • pepř

Na knedlík:

  • polohrubá mouka
  • mléko
  • starší houska
  • droždí
  • vejce
1

Nejprve si připravíme maso, protože doba jeho pečení je dlouhá. Nejlépe se k zelí hodí krkovice, neboť je pěkně prorostlá. Při pečení se většina tuku vypeče a zůstane jen křehké, šťavnaté maso. Krkovici vykostíme nebo koupíme bez kosti, nakrájíme na plátky asi 1 až 1,5 cm silné. Naskládáme do pekáče a podlijeme trochou vody. Tuk nepřidávám, vypeče se z masa. Podlité maso osolíme, okmínujeme, popř. opepříme a poklademe cibulí nakrájenou na proužky. Cibule dodá masu ještě lepší chuť. Maso vložíme do trouby zapnuté na 200 °C.

2

Zaděláme si těsto na houskové knedlíky. 400 g polohrubé nebo hrubé mouky (při použití polohrubé jsou jemnější) prosijeme do hlubší misky. Přidáme 1 kávovou lžičku soli. Do 1/4 l vlažného mléka rozšleháme 1 celé vejce a špetku cukru. Přidáme rozdrobenou polovinu kostky droždí (21 g) a necháme asi 10 minut stát. Když se utvoří bublinky, vlijeme směs do mouky a propracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut stát.

3

Mezitím, co těsto na knedlíky odpočívá a maso se peče, pokrájíme hlávkové zelí. Zelí očistíme od vrchních listů a vykrojíme košťál, který je příliš tvrdý. Hlávky nakrájíme na kousky buď ručně, nebo pomocí robotu na nudličky. Osolíme, okmínujeme a jdeme na knedlík.

4

Den staré housky nakrájíme na kostičky a podle toho, jaké je těsto se rozhodneme: je-li těsto husté, kostičky lehce zvlhčíme mlékem. Je-li řidší, housku přidáme bez namáčení. Housku rovnoměrně vpracujeme rukou do těsta a necháme dále kynout. Těsto se nesmí příliš lepit, jen lehounce. Kynout bude ještě asi 30 minut, podle teploty v místnosti.

5

V kastrolu na lžíci sádla zpěníme jemně pokrájenou cibuli. Přidáme červené zelí, chvilku mícháme a pak podlijeme trochou vody. Kdysi mně někdo doporučil přidat do červeného zelí lžičku skořice. Můžete to zkusit, má pak zajímavou chuť. Zelí dusíme pod pokličkou doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Do téměř měkkého zelí přidáme hodně najemno rozstrouhaný brambor na zahuštění. Zelí dovaříme, dosolíme a okyselíme octem.

6

Obrátíme maso v pekáči, takže cibule teď bude vespod ve šťávě, podle potřeby podlijeme trochou vody. Množství šťávy hlídejte, aby bylo dost na přelití porcí. Vodu přidávejte průběžně při pečení. Z vykynutého těsta na knedlíky vytvarujeme pomoučenýma rukama dvě šišky a necháme je na pomoučeném prkýnku ještě chvíli kynout. Postavíme si na sporák do většího hrnce vodu na knedlíky a přivedeme ji do varu. Než začne voda vřít, uvaříme bílé zelí.

7

Na lžíci sádla osmažíme pokrájenou cibuli. Tady máte dvě možnosti: cibuli necháte před přidáním zelí jen zesklovatět – budete mít krásně bílé zelí, druhá možnost: cibuli necháte lehce zčervenat – zelí bude tmavší a chuťově výraznější. Na fotografii je zelí s tmavší cibulí. Bílé zelí lehce oslaďte a dodělejte stejným způsobem jako zelí červené. V průběhu dušení zelí začne vařit voda na sporáku, vložte do ní knedlíky a od znovu započatého varu si odměřte 10 minut. Po 10 minutách knedlík otočte a vařte dalších 10 minut. Po uplynutí této doby knedlíky vyjměte, propíchejte špejlí, aby unikla přebytečná pára.

8

Vyjměte hotové maso z trouby. Knedlíky pokrájejte zkříženou nití na plátky. Můžete připravit hotový oběd na talíře. Cibuli z pekáče nevyhazujte, je velmi chutná. Maso přelijte výpekem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Yveta Winistörfer (neověřeno) | So, 10/05/2019 - 13:39

Preco tam chybaju mnozstva surovin? (kg, kus, liter, gram...)?

Další zajímavé články