Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sekanou z králíka | recept

Jak upéct sekanou z králíka | recept

Jak upéct sekanou z králíka | recept. Králík býval na našich talířích ještě nedávno poměrně často. V posledních desetiletích ho vytlačilo levné a snadno dostupné kuře. Králík má přitom nepoměrně zdravější maso a navíc je skvělou volbou pro dietáře všeho druhu. Jeho hlavní nevýhodou je, že je nejen velmi suché, ale navíc má pro někoho nepříliš příjemnou chuť. Pokud máte domácí králičí maso a nevíte, jak ho zakomponovat do jídla, aby vám to prošlo i u odpůrců králičího masa, tak je sekaná tou pravou volbou. V našem článku se dozvíte, jak postupovat.

 

Co je potřeba

  • 500 g mletého králičího masa
  • 250 g mletého vepřového masa (ideální je mleté z bůčku nebo alespoň z plecka)
  • 2 vejce
  • 6 hrstí strouhanky
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka, libeček nebo jiné zelené bylinky sůl
  • 4 lžíce mléka ( či dle potřeby)

 

Nejprve si nameleme maso, pokud to činíte v domácích podmínkách. Ke králíkovi je potřeba přidat tučnější maso, aby sekaná nebyla příliš suchá a nedrolila se. Jakmile nameleme všechno maso, vhodíme do mlýnku i cibule a česnek, skvěle nám vyčistí mlýnek a lépe se do sekané zapracují.

Jak upéct sekanou z králíka | recept

K masu přidáme vejce, strouhanku, bylinky (používám i sušený medvědí česnek), sůl a mléko. Mléko přidáváme obezřetně podle konzistence, pokud byste to přehnali, přidejte ještě trochu strouhanky. 

Jak upéct sekanou z králíka | recept

Sekanou je nejlepší důkladně promíchat rukama. Dejte si načas, abyste opravdu pečlivě všechny ingredience zapracovali do masa. Nakonec vytvarujeme šišky. Velikost zvolte podle svého uvážení, raději dělám menší, lépe a rychleji se propečou. 

Jak upéct sekanou z králíka | recept

Sekanou podlijeme vodou a pečeme při 180 °C cca 40 minut až hodinu, aby se vytvořila zlatavá kůrka, záleží to na velikosti šišek. Sekanou podáváme klasicky s bramborovými přílohami nebo chlebem. 

Jak upéct sekanou z králíka | recept

Tipy

Sekanou vylepšíte, když ji před pečením zabalíte do slaniny. 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čevabčiči z králíka | recept
Jak na čevabčiči z králíka | recept
Jak na čevabčiči z králíka | recept. Přiznám se, že králičí maso není zrovna mým favoritem. Nicméně v některých úpravách ho zvládnu zkonzumovat v…
Jak upéct králíka se zeleninou | recept
Jak upéct králíka se zeleninou | recept
Pečený králík se zeleninou | recept. Králičí maso je jedním z nejlehčeji stravitelných mas, má jemná vlákna, bílé maso obsahuje minimum tuku. Obsahuje…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.