Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct roládu s náplní ze sekané | recept

Roláda s náplní ze sekané | recept. Tato roláda se skvěle hodí na vánoční či silvestrovskou oslavu, je poměrně sytá, takže s ní nakrmíte více lidí. Obsahuje samé předvídatelné ingredience, tudíž se zavděčíte i konzervativním jedlíkům, kteří neradi experimentují. Milovníky sekané určitě příjemně překvapíte neotřelou kombinací jejich oblíbené pochoutky. Základem rolády je listové těsto, do kterého je zabalená sekaná. Rozetřete-li sekanou opravdu rovnoměrně, roláda bude skvěle vypadat na řezu. Nejlépe se hodí sekaná, která je běžně k dostání v řeznictvích, má hladší konzistenci, než ta, kterou si sami doma upečete, proto bude lépe držet i při krájení na řezy.

Co je potřeba

  • balení listového těsta (běžně má kolem půl kila)
  • hladkou mouku na posypání válu
  • 500 g sekané z vepřového masa (polotovaru, lze obvykle koupit v jakémkoli řeznictví)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lahůdkové cibulky
  • vejce na potření
  • koření na posypání (grilovací či dle chuti)
  • semínka na posypání (sezam, slunečnicová apod.)
1

Troubu si předehřejeme na teplotu 180 °C. Těsto si rozdělíme na půl, na vál nasypeme trochu hladké mouky a těsto nejprve prohněteme rukama a pak ho vyválíme do tenkého plátu. Na rozválené těsto rozetřeme polovinu plnotučné a polovinu dijonské hořčice. Rovnoměrně rozmažeme do šíře, necháme pouze malé kraje po celém obvodu.

2

Na hořčici navrstvíme polovinu množství sekané. Chce to sice trochu trpělivosti, ale je třeba ji rozetřít po celé šíři jako hořčici.

3

Následně očistíme obě lahůdkové cibulky a nasekáme je na tenká kolečka. Polovinu množství nakrájené cibule nasypeme na vrstvu sekané.

4

V dalším kroku těsto zabalíme, jako když zavinujeme štrúdl. Závin pak přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

5

Stejně pokračujeme i u druhé poloviny všech ingrediencí. Když máme rolády připravené, rozklepneme vejce do hrnečku, rozkvedláme ho a důkladně jím obě rolády potřeme. Nakonec je posypeme semínky, kořením nebo obojím (semínka můžeme nasekat nadrobno). Plech vložíme do vyhřáté trouby.

6

Rolády pečeme asi 25 minut do zezlátnutí těsta, náplň bude už jistě také hotová. Roládu můžeme krájet ještě za tepla, ale dobrá je i za studena, případně ji lze i přihřát.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.