Přejít k hlavnímu obsahu

Jak usmažit bramboráky s houbami | bezkonkurenční, ještě lepší bramboráky

Jak usmažit bramboráky s houbami | bezkonkurenční, ještě lepší bramboráky. Houbové bramboráky (u nás na Plzeňsku vošouchy) jsou obměnou klasických s uzeninou. Na přípravu se hodí veškeré druhy jedlých tvrdých hub. Patříte-li ke zkušenějším houbařům a objevíte-li jednu z prvních jarních hub Čirůvku májovku, neváhejte! Tato houba je obzvlášť vhodná a v tomto pokrmu je vynikající. Nebojte se její zvláštní a někomu nepříjemné vůně, při tepelné úpravě zmizí.

Co je potřeba

  • 800 g brambor
  • 500 g tvrdších druhů hub
  • 2 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • trochu mléka na rozředění
  • česnek podle uvážení (pažitka)
  • sůl
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • majoránka
  • olej
1

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Plátky osmahněte na tuku, houby nejprve uvolní tekutinu - tu je třeba nechat odpařit. Pak přidejte kmín a houby lehce opečte dorůžova.

2

Ke studeným houbám přimíchejte rozetřený česnek v množství podle vašeho uvážení. Někteří česnek ve spojení s houbami těžko snášejí, mám vyzkoušeno, že čerstvá pažitka nezpůsobuje potíže a chutí se česneku vyrovná. Musí jí být ale trochu více (viz obr.).

3

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemné nudličky. Slijte vodu, která se z nich uvolní. Brambory na vošouchy se správně strouhají na struhadle s „hvězdičkami“, ale já si práci usnadňuji a myslím, že rozdíl není patrný.

4

Do misky k nastrouhaným bramborům přidejte houby s česnekem (pažitkou), mouku, sůl, pepř, vejce, majoránku a vymíchejte těsto. Podle potřeby ho zřeďte mlékem.

5

Bramborové těsto rozetřete na pánev s rozpáleným tukem a opečte z obou stran dozlatova. Podávejte samotné nebo posypané strouhaným sýrem a dozdobené zeleninou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.