Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit krémovou čočkovou polévku

Jak uvařit krémovou čočkovou polévku | recept na čočkový krém. Což o to, horká polévka zahřeje jakákoliv, ale tato polévka z červené čočky zahřeje i svou příjemnou pikantností. Zázvor, koření, případně i chilli se postarají o pikantnost a kokosové mléko o její zjemnění. Vše dohromady vytvoří poměrně sytou polévku s exotickým nádechem.

Co je potřeba

  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g červené čočky
  • 1 l vývaru
  • 250 ml kokosového mléka z plechovky
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ½ lžičky červené papriky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
1

Cibuli nakrájejte nadrobno, čerstvý zázvor oloupejte a ve větších kusech přidejte k cibuli. Dohromady restujte na olivovém oleji.

2

Jakmile cibule zavadne a na některých místech jemně zhnědne, přidejte prolisované stroužky česneku, kurkumu, kari, sušený zázvor a červenou papriku.

3

Pár minut za stálého míchání restujte. Koření se krásně rozvoní.

4

K tomuto základu pak přilijte připravený vývar.

5

Ohřejte a přisypte červenou čočku.

6

Vařte do změknutí čočky, stačí 10–15 minut. V případě potřeby podlijte vodou či vývarem. Pak přilijte kokosové mléko a opět zahřejte.

7

Následně polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte limetkovou šťávu, třtinový cukr, muškátový ořech, sůl a pepř. Pár minut na mírném ohni povařte, aby se chutě náležitě propojili.  V této fázi můžete zvýšit pikantnost přidáním nasekané čerstvé chilli papričky, či naopak polévku zjemnit kokosovým mlékem.

8

Krémovou polévku podávejte posypanou bylinkami typu koriandr či tymián, doladit můžete i chilli vločkami.

Chuť utužíte, když na talíři polévku zakápnete olivovým olejem, výborně ladí i sezamový.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.