Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jemnou čočkovou polévku s olivovým olejem a šunkou | recept

Čočková polévka s olivovým olejem a šunkou | recept. Čočka je luštěninou původem z Přední Asie, na asijském kontinentu se pak konzumuje v mnohem větší míře, než u nás. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů prospěšných pro náš organismus, proto bychom ji měli alespoň občas zařadit do svého jídelníčku. Následující recept je variací na známé téma, olivový olej dodá polévce jiný chuťový rozměr, navíc vitamíny obsažené v zelenině jsou rozpustné v tucích, proto je kombinace s olejem vítaná. Šunka pak chuť polévky korunuje a má i estetický význam.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 2–3 porce:

  • 2 hrsti čočky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 mrkev
  • kus celeru
  • 1 menší petržel
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje na opečení
  • 200 ml zeleninového vývaru (nejlépe domácího)
  • 1 lžíce olivového oleje na dochucení
  • špetka soli a pepře
  • muškátový oříšek, sušená petržel nebo libeček
  • několik plátků šunky (množství dle chuti)
  • 2 menší krajíce chleba
1

V dostatečném časovém předstihu přeberte a propláchněte čočku, vsypte ji do hrnce, zalijte vodou, přidejte lžičku jedlé sody a odložte. Jedlá soda dokáže v čočce potlačit některé její známé nežádoucí účinky. Čočku však před vařením slijte, znovu propláchněte a zalijte čerstvou vodou, do níž už další sodu nepřidávejte. Čočku asi po dvou hodinách přiveďte k varu a vařte doměkka, trvá to přibližně půl hodiny. Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět.

2

V dalším kroku zbavte mrkev, petržel a celer slupky a nakrájejte je na menší kostičky. Jakmile začíná cibule zlátnout, přisypte ji do hrnce se skoro uvařenou čočkou, přidejte zeleninu, zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu.

3

Jakmile jsou čočka i zelenina měkké, společně je nahrubo promixujte. Potom polévku ochuťte olivovým olejem, přisypte bylinky, případně osolte a opepřete a promíchejte.

4

Šunku pokrájejte na menší kousky. Pečivo rozpečte v topinkovači a potom ho natrhejte na velikost jednotlivých soust. Polévku rozdělte na talíře, posypte šunkou, krutony a podávejte.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Čočka nakyselo | recept. Luštěniny tvoří důležitou složku naší výživy. Mezi luštěniny se řadí hrách, fazole, čočka, sója. Čočka je v kuchyni asi nejob…
Recept na čočkovou polévku. Čočkovou polévku mají rádi malí i velcí. Čočková polévka je ale oblíbená i hospodyňkami – je uvařená brzy, suroviny na jej…
Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…