Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kynuté knedlíčky s borůvkovým žahourem | recept

Knedlíčky s borůvkovým žahourem | recept. Počátek léta je začátek borůvkového šílenství. Lesy jsou plné sběračů, u leckteré cesty je stánek s těmito (řádně předraženými) modrými plody a koupit se dají i na trzích. Borůvky můžeme jíst syrové, široké použití mají také v kuchyni. Kdo by neznal koláče, plněné knedlíky, džem... Borůvky prospívají trávení, jsou vhodné pro diabetiky, mají uklidňující účinky a zlepšují zrak. Jsou bohaté na minerální látky a obsahují některé prospěšné vitaminy. Recept na borůvkovou omáčku, žahour, pochází ze staročeské jihočeské kuchyně. Věřím, že bude chutnat i vám.

Co je potřeba

Na knedlíky:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1/4 l vlažné vody
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • polovina kostky droždí (21 g)

Na žahour:

  • 500 g borůvek
  • 3 lžíce pískového cukru
  • kousek másla
  • mletá skořice
  • strouhaná citronová kůra
  • 2 polévkové lžíce strouhaného perníku nebo bramborového škrobu
  • trochu smetany
1

Do hrnku s vlažnou vodou, špetkou mouky a cukru rozdrobíme droždí a necháme ho vzejít. Do misky prosijeme polohrubou mouku, promícháme se solí a přidáme vzešlé droždí s rozšlehaným vejcem. Vypracujeme těsto, necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Po vykynutí tvoříme z těsta malé knedlíčky, které uvaříme ve vroucí vodě.

2

Borůvky přebereme, odstraníme případné jehličí, lístky a jiné nečistoty. Důkladně je pod tekoucí vodou na sítu omyjeme. Připravíme si máslo, cukr, skořici, bio citronovou kůru a perník na zahuštění. Já osobně žahour zahušťuji raději bramborovým škrobem, vynikne lépe chuť borůvek. Perník byl v originálním receptu, ale jeho příchuť, podle mě, je rušivá. Zkuste sami, co vám bude lépe vyhovovat.

3

Připravené borůvky vložíme do kastrolu, přidáme k nim máslo, trochu sladké smetany a pískový cukr. Borůvky rozvaříme a zahustíme bramborovým škrobem nebo perníkem. Nakonec je ochutíme mletou skořicí a velmi jemně strouhanou citronovou kůrou.

4

Na talíř dáme knedlík(y), polijeme borůvkovou omáčkou a posypeme strouhaným tvrdým tvarohem. Ozdobíme syrovými borůvkami. Pokrm se dá jíst teplý i studený.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit dýňové noky | recept
Dýňové noky | recept. Dýně Hokkaido je v kuchyni všestranně upotřebitelná. Na rozdíl od větších druhů má Hokkaido i přijatelnou velikost, takže se spo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.