Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rajčatovou omáčku (sugo) na zimu | recept

Rajčatová omáčka | recept. Rajčatová omáčka je v kuchyni všestranně využitelnou surovinou. V obchodní síti máme na výběr mnoho druhů, ale domácí je domácí. Teď je právě čas na přípravu zásob. V zimě určitě oceníte výbornou kořeněnou chuť omáčky, uvařené podle tohoto receptu. Hotová rajčatová omáčka se dá použít jako základ na pizzu, do dušených pokrmů nebo k těstovinám.

Co je potřeba

  • 2 kg rajčat
  • 300 g cibule
  • 6 stroužků česneku
  • řapíkatý celer
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky krupicového cukru
  • tymián
  • 2 bobkové listy
  • citronová nebo pomerančová kůra
  • 250 ml vody nebo suchého bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
1

Připravte si všechny potřebné suroviny. Zeleninu očistěte a omyjte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky a řapíkatý celer na kousky. Na omáčku je nejlépe použít rajčata oválná, která nemají moc šťávy. Pokrájejte je na větší kusy a odstraňte z nich semínka.

2

Na větší a hlubší pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a řapíkatý celer. Míchejte asi 10 minut než cibule zesklovatí. Řapíkatý celer je v receptu důležitá surovina, kterou nelze vynechat. Dodává omáčce kořenitou chuť.

3

Po deseti minutách přidejte očištěná rajčata, sůl, cukr a podlijte vodou nebo vínem. Promíchejte. Do promíchané rajčatové směsi přidejte několik snítek čerstvého tymiánu a bobkové listy. Čerstvý tymián je možné nahradit sušeným. Místo tymiánu je v omáčce chuťově příjemná šalvěj nebo dobromysl (oregano). Zároveň s kořením přihoďte kousek citronové nebo pomerančové kůry. Kůra nesmí být chemicky ošetřena.

4

Omáčku nechte v nezakryté nádobě vařit asi hodinu, dokud se většina tekutiny nevypaří. Ke konci varu nezapomeňte vyjmout vložené koření. Hotová omáčka je hustá a zredukovaná asi na polovinu původního množství. Kdo chce, může omáčku rozmixovat. Získá hladkou omáčku podobnou kečupu. Já nechávám omáčku s kousky. Používám ji většinou na špagety a pizzu, vypadá to lépe.

5

Ještě horkou rajčatovou omáčku naplňte do sklenic. Po vychladnutí vydrží v lednici 3 měsíce. Jestliže ji zavaříte, vydrží 1 rok (minimálně). Sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C. Z tohoto množství jsou 4 sklenice o obsahu 370 ml – 400 g a trocha na talířek k ochutnání. Omáčka se musí rozležet, aby se propojily chutě.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct pizzu z polenty | recept
Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…
Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Tipy na rajčatovou omáčku pro kuchařské začátečníky. Rajčatová omáčka nemusí nutně být tou „rajskou“, která českého strávníka provází od mateřské škol…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.