Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rajskou polévku s bazalkou | recept

Jak uvařit rajskou polévku s bazalkou | recept

Rajská polévka s bazalkou | recept. Rajčatovou polévku děti milují, dospělí většinou méně. Když ale zkusíte polévku podle tohoto receptu pocházejícího z Itálie, možná jí přijdete na chuť. Tajemství dobré rajské polévky je v rajčatech, musejí být hodně zralá až přezrálá (měkká) a pěkně vybarvená. Rajská polévka se nezahušťuje moukou, je vhodná i pro bezlepkovou dietu (bez krutonů). Recept je na 3 porce rajské polévky.

Co je potřeba

  • 500 g rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • snítka tymiánu
  • kytička bazalky
  • několik plátků toastového chleba
  • trocha strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 1,5 až 2 dl sladké smetany (můžeme vynechat)
  • olivový olej
1

Na polévku si připravíme potřebné suroviny. Zeleninu očistíme a omyjeme, tymián svážeme bílou nití do svazečku. Česnek a cibuli pokrájíme na drobné kousky. Rajčata neloupáme, pokrájíme je na kousky. Odstraníme pouze část, kde byla přirostlá ke stopce.

2

Na trošce rozpáleného olivového oleje osmahneme česnek a cibuli. Když jsou zbarvené dožluta, přidáme pokrájená rajčata, svázaný tymián, cukr, sůl a pepř. Množství cukru a soli vylaďíme podle své chuti. Někdo má polévku raději sladší, jiný dává přednost slané chuti. I ten, kdo chce mít polévku slanou, musí přidat trochu cukru. Cukr se přidává pro „sražení“ kyselosti rajčat.

3

Do polévky se nepřidává žádná voda, rajčata jí obsahují dost. Polévku vaříme při mírné teplotě asi 15 minut. Pak přidáme sladkou smetanu. Smetana ubere polévce barvu, ale zjemní ji. Lze ji vynechat. Z polévky vyjmeme tymián a zbytek rozmixujeme.

4

Po rozmixování ji přecedíme přes síto. Pomůžeme si stěrkou tak, aby na sítu zbyla jen zrníčka a slupky. Hotovou polévku případně dochutíme. Zahušťovat není potřeba, je hustá dostatečně. Zatímco si budeme připravovat krutony, dáme několik stonků bazalky do polévky louhovat. Bazalka nesmí přejít varem, ztrácí chuť. Před servírováním na stůl bazalku vyjmeme.

5

Toastový chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na olivovém oleji. Opečené kousky vložíme do misky s rozstrouhaným parmazánem a zamícháme. Místo parmazánu můžeme použít třeba českou náhražku sýr Gran Moravia. Polévku servírujeme v miskách, ozdobenou snítkou bazalky a sýrovými krutony.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.