Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit a využít jetelovou mast | recept na domácí bylinný přípravek

Jak vyrobit a využít jetelovou mast | recept na domácí bylinný přípravek

Jak vyrobit a využít jetelovou mast | recept na domácí bylinný přípravek. Jetel je známá krmná a medonosná rostlina, s níž se jistě běžně setkáváte. Možná jste však nevěděli, že se tato bylina může pyšnit také mnohými léčivými účinky. V našem článku naleznete návod, jak vyrobit domácí jetelovou mast, která se používá zejména k hojení ran a při kožních problémech.

 

Co je potřeba

  • hrst zavadlých květů jetele
  • 250 g kokosového oleje
  • 20 g včelího vosku
  • čistý kelímek či sklenice
1

Jetel luční a také jetel plazivý jsou hojně rozšířené rostliny, jež můžete sbírat v období od května do září na loukách, pastvinách, podél cest apod. 

 

2

Jetelová mast má následující léčivé účinky:

  • Má dezinfekční účinky.
  • Hojí rány, vředy, jizvy a spáleniny.
  • Pomáhá při akné, vyrážkách, lupénce, ekzémech, plísních a dalších kožních potížích.
  • Působí proti revmatismu, odstraňuje otoky mízních uzlin a zatvrdliny v prsou.
  • Zlepšuje elasticitu pokožky, vyhlazuje vrásky.

 

3

A jaký je postup výroby?

Květy jetele omyjeme, rozložíme je na utěrku a necháme několik hodin zavadnout. Tím se zároveň zbavíme  případného hmyzu.

Jak vyrobit a využít jetelovou mast | recept na domácí bylinný přípravek
4

Ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej, poté do něj vsypeme květy a necháme je na mírném ohni alespoň 4 hodiny probublávat. Následně hrnec stáhneme z plotny a květy v oleji macerujeme přes noc.

Jak vyrobit a využít jetelovou mast | recept na domácí bylinný přípravek
5

Druhý den olej znovu zahřejeme, přecedíme jej přes plátýnko do čisté žáruvzdorné misky a přidáme včelí vosk. Vše zahřejeme, dokud se vosk důkladně nerozpustí, mast promícháme a ještě horkou přelijeme do čisté skleničky či kelímku. Mast skladujeme nejlépe v lednici.

Jak vyrobit a využít jetelovou mast | recept na domácí bylinný přípravek

Tipy

Pro výrobu masti je možné použít i jiný rostlinný olej (poté bude třeba přidat více včelího vosku na zahuštění), bambucké či kakaové máslo, vepřové sádlo nebo vazelínu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řad…
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast | návod. Smetanku lékařskou neboli pampelišku jistě nemusíme představovat. Pampeliška se používá zejména vnitř…
Jak využít mumio | rady a tipy
Jak využít mumio | rady a tipy
Jak využít mumio | rady a tipy. Pokud ještě neznáte mumio, jedná se o tmavou horskou pryskyřici, která oplývá téměř zázračnými účinky na lidský organi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.