Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zužitkovat merlík bílý | rady a tipy

Jak zužitkovat merlík bílý | rady a tipy. Merlík bílý (latinsky Chenopodium album) je jednoletá rostlina, kterou určitě budete znát ze své zahrádky, kde roste velmi hojně jako plevel. Merlík má však celou řadu využití, můžete si z něj třeba připravit výbornou alternativu dušeného špenátu (merlík dokonce obsahuje více železa a dalších zdraví prospěšných látek než špenát), oplývá také mnohými léčivými účinky.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Merlík bílý pochází nejspíše z Evropy, dnes jej nalezneme nejen na záhonech a v zahradách, ale také na polích, podél cest i na rumištích. Roste velmi hojně. Již od starověku slouží jako zdroj potravy, najde však uplatnění i v lidovém léčitelství.

Tato rostlina představuje bohatý zdroj minerálů (zejména vápníku, hořčíku, fosforu,manganu a železa), vitamínů (např. vitamínu C a vitamínu B1), betakarotenu a dalších cenných látek.

2

Léčivé účinky merlíku bílého jsou mimo jiné následující:

  • Podporuje trávení, působí proti nadýmání
  • Má protizánětlivé a mírné projímavé účinky
  • Má příznivý vliv na krvetvorbu
  • Napomáhá léčbě dny a revmatismu
  • Zevně se používá k hojení ran, kožních onemocnění, hemoroidů, hmyzích štípanců a popálenin

 

Pro léčebné účely sbíráme listy a kvetoucí nať. Bylinu lze užívat ve formě čaje, pro jehož přípravu budeme potřebovat 2 lžičky sušených listů, které zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté scedíme. Čaj pijeme 3× denně.

Zevně se používají čerstvé listy, které je třeba před aplikací ve formě obkladu důkladně pomačkat. Odvar z byliny se hodí i ke zmírnění bolesti zubů.

3

V kuchyni se dají zužitkovat jak listy (nejlépe mladé), tak květy i semena, která obsahují mimo kvalitního tuku a minerálních látek také sacharidy a bílkoviny . Listy se mohou používat v čerstvém stavu do zeleninových salátů, smoothie či pomazánek, lze je však i tepelně zpracovat a připravit si z nich, jak již bylo výše zmíněno, dušený špenát, ale také polévku, zeleninové i masové karbanátky, slané muffiny, apod.

Květy merlíku se hodí taktéž do salátů nebo k posypání omelety, chleba s máslem či jiných pokrmů. Chutí připomínají hrášek.

Mladé stonky pak poslouží jako náhrada chřestu. Semena můžete pomlít na mouku, častěji je však asi upotřebíte ke klíčení (klíčky představují skvělý zdroj cenných látek zejména v zimním a předjarním období).

Merlík bílý snadno poznáte podle listů (zejména jejich vrchní růžice), které vypadají jako pomoučněné. Nicméně velmi podobná lebeda je taktéž jedlá.

Semena merlíku mohou posloužit i jako doplněk stravy pro slepice a jinou drůbež.

Merlík bílý konzumujeme v rozumném množství kvůli jeho mírně projímavým účinkům.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.