Pardubický kraj

Jak udělat kyselku z hub | východočeský recept

Recept na krajové jídlo: houbová omáčka z čerstvých hub. Kyselka se ve východních Čechách říká sladkokyselé, typicky kořeněné omáčce z hub. Je chutná, levná a je velmi rychle hotová. Proto i recept na východočeskou kyselku budete mít rychle přečtený...

Jak udělat masopustní koblihy podle východočeské tradice | recept

Recept na masopustní koblihy z východních Čech. Obchůzka průvodu maškar a smažené koblihy, kterými hospodyně „maškarády“ hostí – to jsou nejtypičtější atributy konce masopustu. Ale jaká je souvislost mezi UNESCO, maškarami a koblížky? Nabízíme...

Jak upéct tradiční české vdolky s mákem | recept

Recept na pravé české vdolky s mákem. Někdy se stane, že po rafinovaných delikatesách, a nebo naopak po stále odbývaném studeném jídle, dostaneme chuť na něco zemitého, „festovního“, neošizeného. Tehdy mohou přijít k chuti docela obyčejné vdolky s...

Jak uvařit staročeskou sváteční polévku kaldoun | recept

Recept na staročeskou polévku kaldoun. Kaldoun se připravoval ke svátečnímu obědu, kdy se jako hlavní chod podávala drůbež, protože se kaldoun vaří z drůbků. Kaldoun se krajově liší, ale jedině zavářkou. Nabízíme recept na poctivý kaldoun, jak se...

Jak uvařit škubánky (kucmoch) po východočesku | recept

Škubánky a spěšinky | recept. Škubánky jsou dalším tradičním jídlem české kuchyně, kolem něhož se vedou veselé spory. Pro někoho jsou škubánky idylickou vzpomínkou, pochoutkou „vonící" dětstvím u babičky. A jiným naopak při představě škubánků „běhá...

Jak připravit pečeného králíka k svátečnímu obědu | recepty

Recept na sváteční oběd z králíka. „Zase králíka,“ ošklíbal se Škopkovic kluk ve filmové komedii Slunce seno… Jenže my na filmové hlášky nedáme: králík byl a je pochoutkou. Dokladem toho budiž tradiční východočeský způsob přípravy svátečního (...

Jak upéct švestkový koláč s mákem | recept

Skoro neznámý recept na výtečný koláč se švestkami a s mákem. Málo známým prvkem je cukrová řepa v makové náplni. Jak upéct švestkový koláč s mákem a „cukrovkou“? Povedeme vás téměř zapomenutým receptem na tento výtečný švestkový koláč s mákem krok...

Jak udělat jablečná povidla | recept

Recept na domácí jablečná povidla. Jablečná povidla jsou tradičním produktem českých a moravských domácností. Některé moučníky – například kynuté záviny nebo české skládané koláče – jsou na jablečných povidlech přímo stavěné. Jablečná povidla se...

Jak připravit východočeské zelníky | recept

Recept na zelníky. Zelníky (někde i zéláky) jsou svérázným pečivem, které se připravuje v některých regionech východních Čech (například na Holicku). Protože se na jejich výrobu používá zimní bílé hlávkové zelí, v minulosti se zelníky pekly zejména...

Jak připravit staročeské jídlo s názvem Burian | recept

Naše prababičky se musely v kuchyni umět pěkně ohánět. Rozhodně neměly tolik surovin, jako my dnes, což ale rozhodně nebylo na škodu. Díky tomu mohla vzniknout řada receptů s netradiční ale velmi chutnou kombinací ingrediencí. Mezi ně patří i jídlo...