Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít zbylý ananas | tipy a recepty

Jak využít zbylý ananas | tipy a recepty

Jak využít zbylý ananas | tipy a recepty. Koupili jste si příliš velký ananas a teď nevíte, co se zbytky? Přečtěte si následující článek, kde Vám poradíme, jak využít zbylý ananas. Najdete zde tipy, jak ananas zužitkovat při přípravě teplých i studených pokrmů, ale také se dozvíte, jak ananas správně skladovat, aby Vám co nejdéle vydržel a zároveň byl pořád plný vůně a chuti.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Ananas je druh tropického ovoce, které se vyznačuje velkou šťavnatostí (obsahuje více než 80 % vody) a také charakteristickou vůní a chutí. V ananasu najdete vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamíny A a C, z minerálů pak zejména draslík, hořčík, fosfor, železo, vápník a další. Díky obsahu enzymu bromelinu a dalších cenných látek má ananas mimo jiné protizánětlivé a protinádorové účinky, pomáhá předcházet krevním sraženinám, chrání a čistí náš organismus a také má schopnost odvodňovat tělo a odbourávat tuky.

2

Jak si vybrat správný ananas?

Zralý ananas vybírejte podle sladké vůně. Další možností, jak zjistit, zda je ananas dostatečně zralý, je zkusit vytrhnout lístek z jeho středu. List by měl klást mírný odpor, ale měl by jít snadno vytrhnout. Vybírejte dobře, jelikož ananas přestává dozrávat již po utržení z rostliny, doma Vám tedy „nedojde“.

3

A jak ananas skladovat?

Ananas ponechte asi den až dva při pokojové teplotě, bude pak měkčí a šťavnatější. Poté jej přemístěte do lednice, kde jej můžete skladovat asi 3 – 5 dnů. Naporcovaný ananas pak skladujte ve vzduchotěsné nádobě opět v lednici.

Ananas můžete případně i zamrazit, po rozmrazení už však nebude mít charakteristickou chuť, vůni a strukturu, přesto se skvěle hodí pro přípravu zmrzliny, smoothie i různých teplých pokrmů.

4

Jak jinak se dá ananas využít?

Zbylé kousky ananasu lze použít pro přípravu ovocných pohárů, koktejlů, ovocného salátu, případně kuskusu na sladko. Recepty s ananasem naleznete zde: Jak na vitamínový ovocný salát s domácím müsli | recept a Jak připravit kuskus na sladko | recept.

5

Další možností je použít ananas při pečení a také při vaření zejména exotických pokrmů s masem. Skvěle chutná s kuřecím i vepřovým masem, někdo má ananas rád také na pizze.

6

Ananas je v neposlední řadě možné grilovat na sladko i na slano.

A jak si připravit grilovaný ananas jako dezert?

Ananas nakrájejte na zhruba 1-2 centimetrové plátky, oloupejte je a vykrájejte střed. Každý plátek osušte ubrouskem či utěrkou a potřete rozpuštěným medem. Plátky nechte chvíli uležet a poté je můžete položit na gril a ogrilovat asi 5 minut z každé strany. Na talíři ananas posypte mletou skořicí a dozdobte. Pokud si chcete ananas připravit na pánvi, použijte k opečení máslo.

Tipy

Ke kouskům naporcovaného ananasu přilijte trochu ananasové šťávy, pak vydrží déle čerstvé.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na dýňové muffiny s ořechy | recept
Jak na dýňové muffiny s ořechy | recept
Dýňové muffiny s ořechy | recept. Podzim a s ním i dýňová sezóna je tady, dýně jsou k sehnání téměř všude a stejně tak právě dozrávají také vlašské oř…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.