Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat pochoutkový salát podle původní receptury | recept

02. Leden 2024
Jak udělat pochoutkový salát podle původní receptury | recept

Pochoutkový salát, receptura 50145. Pochoutkový salát připravený podle tradičního receptu je kyprý, vůně a chuť je lahodná. Přesně tak, jak má podle „technického popisu“ být. Dosažení dobrého výsledku není obtížné – stačí jen kvalitní suroviny a žádné experimentování. Aby se pochoutkový salát povedl a chutnal přesně tak, jak si jej pamatujeme z dob, kdy „norma byla nad zákon“, nabízíme pravý recept na pochoutkový salát, jak jej sestrojili někdejší mistři studené kuchyně.

Co je potřeba

Na půl kilogramu pochoutkového salátu:

  • 195 dobrého šunkového salámu
  • 90 g sladkokyselých okurek
  • 27 g sterilizovaného hrášku
  • 12,5 g cibule
  • 5 g cukru
  • 4 g worcesterské omáčky
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 2,5 g soli
  • 3 g octa
  • 0,25 g pepře (na špičku nože)
1

Recept na pochoutkový salát, schválený pro výrobu pod číslem 50145 československé státní normy pro studenou kuchyni, pochází z dob, kdy bylo slovo gender neznámé. Proto také nikomu nepřišlo divné, že muži pracující v lahůdkářském oboru, byli nazýváni mistry studené kuchyně, zatímco stovky žen, které denně připravovaly metráky studených lahůdek, byly prostými „salátkami“.

2

Ale označení "salátka" nebylo míněno nijak hanlivě. Naopak. Dobrá salátka musela být zručná, pečlivá, čistotná, musela mít smysl pro estetično. A především ctila normy – přesně navažovala suroviny a ingredience, předepsaným způsobem je krájela, míchala a konečně upravovala. Jeden výrobek musel být jako druhý – chuťově i vzhledově. Každý den, týden, měsíc. Tak to zkusíme také.

3

Pro čtyřčlennou rodinu úplně stačí připravit půl kilogramu pochoutkového salátu (náš rozpis). Ale když bychom chtěli udělat víc, vypočítáme si potřebné množství podle přesné receptury (norma uvádí suroviny na konečných 10 kilogramů). I když nám odvažování doslova po hrášku bude možná připadat směšné, je to opravdu třeba, aby bylo v pochoutkovém salátu všeho tak akorát, jak má být. Bez kuchyňské váhy to nedokážeme.

4

Základem pochoutkového salátu je šunkový salát. A to je jediný trochu problematický bod výroby. Šunkový salám musí být dobrý. Nesmí být kašovitý, nesmí mít v sobě žádné „flaksy“. Nesmí být „navoněný“ muškátem, nesmí být přesolený, nesmí čpět kouřem. A to jsou bohužel nejčastější vlastnosti současných šunkových salámů. Když koupíme dobrý šunkový salám, je vyhráno. Potřebujeme ho 195 gramů. Musí být vcelku, i když ho pak nakrájíme na tenké nudličky (z krájeného by byly příliš slabé).

5

Sladkokyselých okurek odvážíme 90 gramů. Rovněž je nakrájíme na tenké nudličky – pokud možno stejné jako salám. Potřebných 27 gramů vykapaného sterilizovaného hrášku je asi jen jedna plná lžíce. Ale víc nemá být. Cibule musí být jen 12,5 g, to je asi čtvrtka střední. Nakrájíme ji na drobninko a na sítku spaříme vroucí vodou. Nebude tak ostrá a hlavně nebude v salátu hořknout. Toť ze základních surovin vše.

6

Pochoutkový salát je spojen majonézou ze žloutku a oleje a potřebujeme ji 150 gramů. Během dvou minut ji máme hotovou ze dvou malých nebo jednoho velkého žloutku. Na váhu dáme šlehací nádobu, vynulujeme, dáme dva žloutky, zvážíme. Rozdíl mezi vahou žloutků a 150 je potřebné množství oleje. Jedině s od základu připravenou majonézou nebude být pochoutkový salát onu nepříjemnou slizkost kupovaného současného výrobku.

7

Do majonézy odměříme pět gramů cukru, tři gramy octa, čtyři gramy worcesterské omáčky (nenahrazovat žádný jiným produktem tmavé barvy, worcester je nenahraditelný), 10 g hořčice, 2,5 gramu soli, 0,25 gramů mletého pepře (to asi neodvážíme, takže na špičku špičatého nože). Je praktické ingredience přivažovat k základní majonéze, ale nesmí se nám „utrhnout“ ruka. Takže každý zvolí způsob podle vlastních zkušeností. Ochucenou majonézu dáme k surovinám a vše promícháme.

8

Hotový "pravý" pochoutkový salát přeložíme na mísu a dáme na několik hodin odležet do chladničky. Chutě se propojí – a bude to ono! Protože pochoutkový salát obsahuje hodně uzeniny a majonézy, podáváme ho s pečivem. Výborně se hodí i na přípravu obložených chlebíčků nebo jako součást studených nářezových mís. Nezaměnitelnou chuť pochoutkového salátu tradičně podtrhne kudrnatá zelená petrželka.

Varování

  • Jestliže nedodržíme předepsanou gramáž, něco vynecháme nebo naopak přidáme, bude to jistě dobré, ale nemůžeme to nazývat klasickým pochoutkovým salátem.
  • Ani ve stavu krajní nouze nepoužíváme místo majonézy kupovanou tak zvanou tatarskou omáčku. (To je pak lepší salám posypat cibulí, pokapat octem a podat tak.)
Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.