Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí langoše | recept

Patříte-li k lidem, kteří nedokáží odolat nabídce smažených langošů u stánku rychlého občerstvení a po konzumaci, kvůli nevolnosti způsobené použitým přepáleným olejem, svého rozhodnutí těžce litují, tak dnešní recept je právě pro vás. Langoše nepatří k právě nejzdravějším pochoutkám, které bychom mohli konzumovat každý den, ale jednou za čas stojí za to zhřešit. Při domácím smažení máte jistotu kontroly nejen nad kvalitou použitého oleje, ale také nad přidanými ingrediencemi, jako je tvrdý sýr, kečup či tatarská omáčka. Olej používáme takový, který se hodí na smažení a dle potřeby ho vyměníme za nový.

Co je potřeba

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 1/4 l kyselé šlehačky nebo smetany
  • 100 g droždí
  • 1 celé vejce
  • 3 čajové lžičky soli
1

Do větší mísy prosijeme polohrubou mouku a promícháme ji se solí. Dále si lehce ohřejeme mléko a do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Vše důkladně zamícháme do rozpuštění. Poté si v kyselé smetaně rozšleháme celé vyklepnuté vejce a všechny takto připravené suroviny vymícháme v těsto. Těsto se trochu lepí, ale to není na závadu.

2

Mísu s připraveným těstem přikryjeme potravinovou fólií nebo tím, co máme právě po ruce. Na noc ji uskladníme do chladničky. Takto připravené těsto vydrží v chladničce i dva dny. Mám to vyzkoušené.

3

Druhý den si navlhčenou rukou odebíráme kousky těsta a formujeme je do tenké placky. Těsto se dosti lepí, pozor na to. V případě, že se vám těsto lepí příliš, můžete si ho lehce podsypat moukou a vyválet z něj placku pomocí válečku. Tento způsob je podstatně rychlejší a na chuti nepoznáte rozdíl.

4

Syrové langoše vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Smažíme po obou stranách dozlatova. Těsto se při smažení nafukuje, propichuju ho tedy nožem. Menší bublinky však nechávám, vypadají hezky. Je důležité, aby olej měl opravdu vysokou teplotu, pak se langoše správně nafouknou.

5

Hotové langoše zdobíme dle vlastní chuti. Někomu stačí potřít rozetřeným česnekem se solí, někdo jiný zase nedá dopustit na kysanou smetanu se sýrem, kečup se sýrem nebo i sladkou variatu - povidla a smetanu. Těsto je neutrální, takže variant ochucení je opravdu mnoho. Hotové langoše se dají výborně zamrazit, díky čemuž je máte kdykoliv při ruce, například když právě nemáte čas na vaření nebo vás jen honí mlsná.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct cibulový chléb | recept
Cibulový chléb | recept. Skoro každý již někdy zkoušel upéci domácí chléb. Jiní se na to teprve chystají a v záplavě receptů, které mezi lidmi ko…
Jak upéct ořechový chléb | recept
Ořechový chléb | recept. Pečení domácího chleba je zábava a peče ho spousta lidí, stačí zabrousit do některých internetových diskusí. Také jste této „…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.