Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ořechovec na plech

Jak upéct ořechovec na plech | recept na moučník z vlašských úřechů. Letošní budoucí úroda vlašských ořechů vypadá více než slibně, a proto začínám zpracovávat zásobu z loňského roku. Máme oblíbený ořechový koláč, nebo chcete-li řezy, s pudinkem na plech. Jsou rychle hotové a ještě rychleji snězené. V článku se dozvíte, jak si tento ořechovec můžete upéct. Vlašské ořechy můžete nahradit ořechy lískovými, pekanovými i mandlemi.

Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky jedlé sody

Posyp:

  • 300 g vlašských ořechů
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu

Náplň:

  • 0,5 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • lžíce tuzemáku (volitelně)
1

Mouku promíchejte s cukrem a sodou. Ve středu vytvořte důlek a do něj vyklepněte dvě celá vejce, mléko a přidejte tekutý med. Nakonec do misky pokrájejte změklé máslo a vypracujte těsto. Těsto zabalte do folie a nechte v chladu hodinu odpočinout.

2

Ořechy pokrájejte na menší kousky, vložte do hrnku s ostatními ingrediencemi a vše dohromady prohřejte. Za občasného promíchání vychlaďte. Před dalším krokem musí být směs studená.

3

Odpočinuté těsto rozdělte na dva stejně velké díly a každou část vyválejte na rozměr plechu na pečení. Plech vyložte papírem, aby se s těstem lépe manipulovalo. Jednu placku upečte jen tak, druhou potřete ořechovou směsí. Obě placky upečte při 200 °C. Doba pečení se odvíjí podle toho, jak velký plech máte a jak silné pláty těsta vyválíte. Já dělám tenké placky, válím těsto na tloušťku 3 mm a peču asi 10–15 minut

4

Upečené placky spojte pudinkovým krémem. V mléce rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem a svařte dohusta. Do horkého pudinku zašlehejte máslo. Za občasného míchání krém nechte vystydnout a pak pláty spojte dohromady. Krájejte ostrým nožem. Krém je lepší, přidáte-li do něho lžíci tuzemáku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zapéct patizon s mletým masem
Patizon je snad tvarově nejhezčí ze všech tykví. Nejčastěji v obchodech narazíte na druh s bílou slupkou, ale pěstuje se v různých variantách se slupk…
Jak namíchat provensálské koření
Jak namíchat provensálské koření | 7 receptů. Léto je nejlepší období roku pro „bylinkové čarování“. Na zahrádkách jsou ke sklizni čerstvé natě voňavé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.