Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept

 Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept

 Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept. Pastýřský koláč je známý a připravovaný především v Británii. Tam však upřednostňují jehněčí maso. V našich končinách není tak oblíbené, proto v české verzi figuruje častěji klasická směs hovězího a vepřového. Na první pohled vypadá recept složitě a kombinovaně, ale vzápětí zjistíte, že jde o poměrně snadné jídlo, které se navíc dá vcelku snadno připravit do zásoby a ohřát třeba v práci na oběd. Jedná se o směs mletého masa a kořenové zeleniny zapečenou pod pokličkou z vylepšené bramborové kaše. 

Co je potřeba

  • 1 kg brambor typu C
  • sůl
  • 20 g másla
  • 200 ml plnotučného mléka
  • mletý muškátový oříšek
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g mletého masa vepřového a hovězího
  • pepř
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml vývaru (může být i z kostky)
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 snítka čerstvé petržele
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • strouhaný sýr dle chuti
1

Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Vše osmahneme v pánvi s rozpáleným olejem. Mrkev a petržel zbavíme slupky a nakrájíme je na kostičky. Jakmile se česnek i cibule rozvoní, přidáme do pánve mleté maso i mrkev s petrželí. Zvolna opékáme dozlatova. Poté osolíme a opepříme, zaprášíme moukou a zamícháme. 

 Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept
2

Do pánve přidáme rajčatový protlak, vývar, worcester i bylinky. Směs vaříme do zhoustnutí. 

 Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept
3

Mezitím si připravíme bramborovou kaši. Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Vhodíme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Vaříme do změknutí. Máslo a mléko si ohřejeme. Brambory rozmačkáme, přilijeme k nim mléko s máslem a ušleháme hladkou kaši. Ochutíme trochou muškátového oříšku a zašleháme vejce

 Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept
4

Do zapékací mísy vložíme masovou směs a poklademe ji ochucenou bramborovou kaší. Zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova, 5 minut před koncem můžeme povrch posypat trochou strouhaného sýra a dopéct. 

 Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept
Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.