Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bezmasý „pastýřský koláč“ | recept

Bezmasý „pastýřský koláč“ | recept. Pastýřský koláč známý také pod názvem Shepherd´s pie, pochází již podle názvu z Anglie. Tradičně se připravuje z hovězího masa, pokud však z nějakého důvodu maso nejíte nebo si chcete pro zajímavost upéct bezmasou verzi, máme pro Vás ověřený recept. Zkuste si připravit bezmasý „pastýřský koláč“ z tofu. Postup najdete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 1 balení tofu (uzené, přírodní nebo klidně marinované)
  • 1 malá cibule
  • 3 větší rajčata
  • 1 malá cuketka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 1/2 lžičky worcesterové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 6 velkých brambor
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • Sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
1

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na menší kousky. Poté je klasicky uvaříme v osolené vodě do měkka, přidáme máslo, přilijeme teplé mléko a vše rozmixujeme. Bramborovou kaši podle chuti dosolíme a nakonec vmícháme žloutek.

2

Mezitím, co se vaří brambory, nakrájíme cibuli najemno. Tofu, cuketu a rajčata pokrájíme na kousky.

3

Na olivovém oleji osmažíme cibuli, přidáme tofu a opečeme jej ze všech stran. Následně přidáme cuketu, rajčata a rajčatové pyré a vše za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny.

4

Směs ochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou, čerstvými bylinkami a prolisovaným česnekem. Nakonec můžeme kousky zeleniny a tofu rozmixovat a směs případně zahustit trochou špaldové mouky. Směs potom nalijeme do zapékací misky či formy a rovnoměrně ji rozetřeme.

5

Na ni pak navrstvíme připravenou bramborovou kaši, opět ji důkladně rozetřeme a případně dozdobíme vidličkou.

6

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme jej asi 30 minut.

  • Recept můžete obměnit podle toho, co zrovna máte doma. Místo tofu neváhejte použít tempeh, květák apod.
  • Cuketu můžete nahradit třeba mrkví, petrželí či pastiňákem.
  • Bramborovou kaši je možné před zapékáním posypat strouhaným parmezánem nebo jiným sýrem.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.