Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit cuketové karbanátky se sýrem a bylinkami

Jak připravit cuketové karbanátky se sýrem a bylinkami | recept jak zpracovat cuketu. Receptů z cukety není nikdy dost, neboť tato rostlina velmi bohatě plodí až do podzimu. Zkuste si připravit jednoduché cuketové karbanátky se sýrem a bylinkami, které poslouží jako výborný rychlý oběd či večeře. Pro přípravu karbanátků lze zvolit tvrdý sýr, ale také hermelín, nivu či sýr balkánský.

Co je potřeba

  • 2 mladé cukety (celkem asi 450 g)
  • zhruba 2 lžičky soli
  • 40 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného sýru
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • hladká špaldová mouka a kukuřičná strouhanka dle potřeby
  • pepř, čerstvé bylinky
  • rostlinný olej na smažení
1

Cukety omyjeme a i se slupkou a semínky (v případě, že se opravdu jedná o mladé až středně velké cukety) je nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou cuketu poté zasypeme ovesnými vločkami a asi 1 lžičkou soli. Směs promícháme a necháme ji zhruba 20 minut odležet.

2

Posléze slijeme případnou tekutinu (měla by se však vsáknout do ovesných vloček) a přidáme vejce, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhaný sýr. Vše ochutíme pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami, podle potřeby přisypeme ještě asi 1 lžičku soli. Nakonec směs zahustíme přibližně 6 lžícemi hladké špaldové mouky a kukuřičnou strouhankou dle potřeby. Měla by vzniknout hmota konzistencí podobná masové směsi na karbanátky.

3

Rukama následně z hmoty tvarujeme karbanátky, obalíme je v kukuřičné strouhance a usmažíme z obou stran dozlatova ve vyšší vrstvě rostlinného oleje.

4

Karbanátky po usmažení položíme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.

Cuketové karbanátky podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Jsou však výborné i zastudena s čerstvým pečivem nebo zeleninovým salátem.

Pokud použijeme kukuřičnou strouhanku, bezlepkovou mouku a bezlepkové ovesné vločky, bude pokrm vhodný i při bezlepkové dietě.

Z bylinek se do cuketových karbanátků hodí zejména majoránka, libeček, petrželka, bazalka či tymián.

Do karbanátků můžete přidat také najemno nakrájenou cibuli, jarní cibulky či pórek.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.