Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit delikatesní zapečenou fetu s olivami a sušenými rajčaty | recept

Jak připravit delikatesní  zapečenou fetu s olivami a sušenými rajčaty | recept. Zapékací mísa plná výrazných delikates, jejichž chutě se krátkým zapečením dokonale prolnou a spolu s voňavým kořením vám dopřejí fantastické zobání k vínu. Navíc je to neuvěřitelně rychle a snadno připravené.

Co je potřeba

  • 250 g feta sýru (případně lze nahradit balkánským sýrem)
  • 150 g zelených oliv
  • 150 g černých oliv
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 70 ml olivového oleje
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti
1

V zapékací míse promíchejte scezené olivy a okapaná sušená rajčata překrojená na půlky.

2

Přidejte do misky větší kostky fety.

3

Ve vedlejší misce prošlehejte olej, prolisovaný česnek, oregano a tymián. Směs dle chuti osolte a opepřete. Pokud máte k dispozici čerstvé bylinky, určitě je přidejte místo sušených. Daleko více se při pečení rozvoní.

4

Ochuceným olejem nakonec přelijte připravené suroviny v zapékací míse.

5

Vše společně krátce zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Stačí přibližně 20–25 minut. Na závěr můžete troubu na pár minut přepnout na funkci gril a sýr lehce ogrilovat.

Podávejte nejlépe ještě teplé s dobrým pečivem a pokud můžete, dopřejte si i sklenku červeného vína.

Pro opravdové gurmány doporučuji chuť ještě umocnit přidáním několika kapar či jedné ančovičky. Výraznost rovněž podpoříte, pokud část olivového oleje vyměníte za olej ze sušených rajčat.

Do receptu opravdu použijte rajčata naložená v oleji a ne sušená na slunci, která jsou výrazně slanější a výsledné „zobání k vínu“ je po zapečení až příliš slané.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články