Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kuřecí játra po farmářsku | recept

Kuřecí játra po farmářsku | recept. Játra jsou vděčnou a levnou surovinou, ze které se dají připravovat nejrůznější pokrmy. Určitě znáte játra dušená na cibulce. Pokud si je chcete připravit v chuťově výraznější variantě doplněné o zeleninu, vyzkoušejte náš recept na kuřecí játra po farmářsku. Játra se předem marinují a získají díky tomu skvělou chuť i aroma.

Co je potřeba

  • 500 g kuřecích jater
  • asi 300 g čerstvé či mražené zeleniny nakrájené na kousky (hodí se třeba mrkev, brokolice, hrášek, květák, pórek, paprika, apod.)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžička kukuřičného škrobu a trocha vody či vývaru na podlití
  • sůl podle chuti

Na marinádu si připravíme:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (případně postačí sušené)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • pepř, mletou papriku
1

Nejprve připravíme následujícím způsobem marinádu: Do misky nasypeme česnek nakrájený na plátky, nasekané bylinky a koření. Vše zalijeme rostlinným olejem a důkladně promícháme.

2

Játra očistíme a pokrájíme na menší kousky. Vložíme je do mísy a zalijeme připravenou marinádou. Játra poté necháme v lednici marinovat asi 30 minut.

3

Na rozpáleném oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout. Posléze přidáme marinovaná játra a orestujeme je ze všech stran.

4

Přisypeme kousky zeleniny, směs podlijeme trochou vody či vývaru a dusíme ji asi 15 minut.

Nakonec játra zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě, podle chuti je osolíme (případně dokořeníme) a necháme prohřát.

5

Kuřecí játra po farmářsku podáváme s pečenými či šťouchanými brambory nebo s dušenou rýží.

  • Játra můžeme vylepšit, pokud cibuli opečeme na slanině.
  • Z bylinek se k játrům hodí třeba bazalka, majoránka, tymián, šalvěj či petrželka. Na jaře můžete přidat také medvědí česnek.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jak zavařit jablka na štrúdl | recept. Jablka patří mezi naše nejzdravější a nejčastěji pěstované druhy ovoce. Obzvláště v zimě je vhodné do…
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo ovoc…
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…
Dýňové křížaly | recept. Dýňové křížaly mohou být chutnou a zdravou alternativou sladkých či slaných pochutin. Jejich příprava vyžaduje pouze dýn…