Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sicilskou přílohovou cibulku, aneb cibulové čatní | recept

Jak připravit sicilskou přílohovou cibulku, aneb cibulové čatní | recept. Výrazná, sladkokyselá delikatesa v podobě lehce zkaramelizované červené cibulky, která je následně podušená v kořeněné směsi vína a balzamikového octa, je opravdovou lahůdkou, s níž jakýkoliv kus sýru či plátek masa proměníte doslova ve výjimečnost.

Co je potřeba

  • ¾ kg červené cibule
  • 6 lžic olivového oleje
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 125 ml balzamikového octa
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř k dochucení
1

Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka.

2

V hrnci na rozpáleném oleji cibuli osmahněte a za občasného míchání nechejte na středním ohni zvláčnět a opéct dozlatova. K tomu stačí přibližně 20 minut.

3

Následně do hrnce přisypte cukr, oregano a dle chuti osolte a opepřete. Ochucenou cibulku současně podlijte vínem a octem. Přiklopené duste 10 minut, poté pokličku sejměte a nechejte dalších 10 minut dusit, dokud se veškerá tekutina neodpaří a cibulka lehce nezkaramelizuje.

Takto připravenou cibulku si vychutnáte jak teplou, tak za studena, k sýru, k pečenému či grilovanému masu, nebo jen tak s opečeným toastem či zcela autenticky s italskou ciabattou.

V lednici uskladněná v dobře těsnící sklenici vydrží i několik dní.

Výtečné a o něco delikátnější chuti dosáhnete, pokud k přípravě použijete šalotku.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články