Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dánský vánoční Glogg | recept na vánoční nápoj

Jak udělat dánský vánoční Glogg | recept na vánoční nápoj. Vánoce v Dánsku začínají první adventní neděli a Štědrý den je vyvrcholením vánočních oslav. Dánským zvykem je vyrábět pakkekalender, tedy látkový vyšívaný kalendář, na který se připevní malý dárek ke každému dni od 1. do 24. prosince. Většinou jsou to malé drobnůstky. Dánové si ke štědrovečerní večeři dávají kachnu nebo vepřovou pečeni s červeným zelím, dále teplá šunka či pepřená treska a horká rýže zalitá studeným mlékem. Labužníci si také dopřávají pivní chléb a jako dezert rýžový nákyp se zapečenou mandlí.

Co je potřeba

2 tyčinky skořice vcelku
10 ks hřebíčku
1 celý zázvor
2 lžičky kardamonu
kůra z pomeranče
1,5 dl nekořeněné pálenky či koňaku (vodka)

1 láhev červeného vína
2,5 dl cukru krupice
1 dl rozinek
0,5 dl nasekaných mandlí
láhev

1

Kardamon si lehce nadrtíme (válečkem či v hmoždíři).

2

Do láhve nasypeme všechno koření a kůru z pomeranče.

3

Na to vše nalijeme pálenku, zašroubujeme a necháme v pokojové teplotě 24 hodin.

4

Další den přelijeme pálenku do hrnce.

5

Poté přidáme víno, rozinky a cukr a pomalu ohříváme – ne do varu.

6

Můžeme podávat.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct cukroví miništoly | recept
Cukroví miništoly | recept. Toto cukroví se sice jmenuje miništola, ale s pravou vánoční německou štolou nemá mnoho společného, jen tvar a některé ing…
Jak upéct vánoční poleno | recept
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.