Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sladkou cukrovinku v podobě lanýžových cappuccino kuliček z bílé čokolády

Jemný kávový akcent čokoládového cappuccina v kontextu se sladkou bílou čokoládou a intenzivními oříšky je přesně tím pravým spojením pro sladkou cukrovinku, která v podobě lanýžových kuliček osloví jak jemně kávovým akcentem s příjemnou cappuccinovou vůní, tak i božsky sladkou čokoládovou chutí.

Co je potřeba

Z uvedeného množství surovin připravíte 20–25 sladkých lanýžových kuliček

  • 200 g bílé čokolády
  • 50 g másla
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g mletých ořechů tučnějšího charakteru (nejlépe vlašské ořechy)
  • 1 lžíce instantního čokoládového cappuccina
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce rumu

Na obalení lanýžových cappuccino kuliček:

  • 4–5 lžic instantního čokoládového cappuccina

1

Základem této sladké cukrovinky je samozřejmě sladká bílá čokoláda, jejíž rozpuštěním přípravu lanýžových kuliček začněte. A to ve vodní lázni, kde nejprve prohřejte smetanový základ, tedy smetanu s máslem a teprve poté do teplé směsi nalámejte sladkou bílou čokoládu. Během rozpouštění směs občas promíchejte, aby se veškeré ingredience dokonale spojily.

zahájení přípravy sladkého základu rozpuštěním másla a smetany
oslazení teplého smetanového základu bílou čokoládou
2

Do rozpuštěné bílé čokolády pak už mimo vodní lázeň zapracujte cukr s mletými ořechy a chuťově dolaďte sypkou instantní kávou, čokoládovým cappuccinem i rumem. Vše promíchejte do mastnější, měkké jakoby šťavnaté hmoty a přesuňte do lednice vychladit. Sladký základ z bílé čokolády v lednici patřičně zatuhne a půjde pak dobře tvarovat do výsledných lanýžových kuliček.

Chcete-li přípravu sladké cukrovinky urychlit, přesuňte základ z bílé čokolády přímo do mrazáku, kde sladká směs zatuhne mnohem rychleji.

dopracování sladké lanýžové hmoty
3

Z opravdu dobře vychlazeného sladkého základu tvarujte v dlaních menší kuličky.

Pracujte při tom svižně, v dlaních směs poměrně rychle měkne a lanýžové kuličky se tvoří obtížněji.

tvarování lanýžových kuliček z vychlazeného sladkého základu
4

Ihned po dotvarování obalte lanýžové kuličky v instantním čokoládovém cappuccinu.

Lanýžové cappuccino kuličky z bílé čokolády skladujte v lednici, přičemž jakmile dostanete chuť na takto připravenou sladkou cukrovinku, vytáhněte kuličky z lednice a chvilku odolejte. Dopřejte jim pár minut v pokojové teplotě, aby sladké lanýžové kuličky získaly očekávanou lanýžovou měkkost a božsky sladká chuť bílé čokolády náležitě vystoupila.  

finální obalení lanýžových kuliček v instantním čokoládovém cappuccinu

Tipy

  • Lanýžové cappuccino kuličky můžete připravit ještě voňavější a ještě o trochu sladší. A to za použití cappuccina s vanilkovou příchutí, kdy vůni sladkého lanýžového základu pozvednete kapkou vanilkového aromatu a sladkost lanýžových kuliček pak zvýšíte přidáním vanilkového cukru do cappuccina v rámci závěrečného obalení.
  • Méně sladkou, ale zase o to více intenzivní cukrovinku připravíte s oříškovým cappuccinem, kdy lanýžové kuličky na závěr obalíte v jemně mletých oříšcích.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články