Co je potřeba

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g hladké špaldové nebo bezlepkové mouky
  • 200 ml acidofilního mléka
  • 80 g sádla (případně rostlinného oleje)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl, pepř, drcený či mletý kmín, sušená nebo čerstvá majoránka
1

Kysané zelí (mléčně kvašené) je skvělým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B a dalších vitamínů, z minerálů pak zejména draslíku, vápníku a hořčíku. Kysané zelí podporuje tvorbu krve, zvyšuje imunitu, pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu, napomáhá trávení, odvodňuje a detoxikuje organismus, bojuje proti špatné náladě a má skvělý vliv na plodnost.

2

A jaký je postup?

Okapané a mírně překrájené kysané zelí smícháme v míse se špaldovou moukou a práškem do pečiva, přidáme sůl, koření a bylinky. Nakonec přilijeme acidofilní mléko a rozpuštěné sádlo nebo rostlinný olej. Kdyby bylo těsto příliš řídké, přidáme více mouky, naopak pokud bude příliš husté, dořeďte jej trochou acidofilního mléka.

3

Pekáč či plech vymažeme sádlem a rozetřeme a umačkáme do něj zelné těsto.

4

Zelník pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

5

Zelník podáváme teplý i studený samostatně nebo jako přílohu. Přeji dobré chutnání!

Tipy
  • Do těsta na zelník lze přidat krájenou slaninu nebo šunku.
  • Pokud přidáte do těsta více mouky, můžete zelnou placku vyválet válečkem a přenést ji na plech vyložený pečicím papírem.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (2 votes)