1

jadérka od jablek
Po každém pečení štrůdlu, ovocném salátu nebo jiné konzumaci jablek nevyhazujte jadérka, která jsou uvnitř jablek. Chápu, že je to pro mnohé lidi pracné, ale pokud vyndáte jednotlivá jadérka ze středu jablek, těšte se na nádherný vánoční řetěz. Připravte si nějakou silnější nit, která se jen tak neroztrhne, v délce takové, jaký si představujete, že by měl váš řetěz být. Je možné vytvořit několik menších i jeden velký. Na nit pak postupně navlékejte jednotlivá jadérka tak, že je propíchnete uprostřed. Doporučuji jehlu, která nemá velké ouško, protože malá jadérka mohou díky většímu oušku prasknout a to by byla škoda. Vhodnější je jadérka navléknout ještě ten den, co jadérka z jablka vyjmete. Jakmile budou zaschlá druhý den, budou se vám lámat a praskat. Pokud ale dodržíte výše zmíněné rady, výsledek je opravdu nádherný. Takovým vánočním řetězem můžete ozdobit větvičky ve váze, stromeček i záclony. Výhodou řetězu z jablek je to, že je lehký na váhu a drží tedy i na zácloně nebo upevněný na poličkách.

2

kůra od pomerančů, mandarinek
Zima je obdobím citrusů. Většinou více než jindy jíme pomeranče, mandarinky, pomelo a další citrusy, abychom získali dostatek vitamínu C a byli odolní vůči chřipce nebo nachlazení. Odpadu, tedy šlupek, je z citrusů vždycky hodně, a proto je vhodné ho nějak využít. Na radiátor rozložte noviny. Po oloupání citrusového ovoce šlupky ještě rukama roztrhejte na menší kousky, cca 2 x 2 cm, a položte je na noviny. Následuje ta nejpříjemnější část výroby řetězu: při sušení totiž dojde k provonění celého bytu nádhernou pomerančovou nebo mandarinkovou vůní. Jakmile budou kousky citrusových šlupek suché, můžete zopakovat postup jako u jablečného řetězu. Vezměte si silnější a pevnější nit, na kterou jednotlivé kousky pomerančové kůry budete navlékat. U pomerančové kůry nemusíte mít strach, mandarinková je slabší, a proto hrozí její lámání častěji. Zabránit tomu můžete tím, že ji před sušením roztrhnete na menší kousky. Výhodou citrusového řetězu je, že nádherně provoní celý byt i dlouho po usušení kůry a je krásný na pohled. Nevýhodou bohužel je, že je těžší, a proto je nutné ho používat s rozvahou. Například na záclony vhodný není, protože by byl příliš těžký. Stromek nebo větvičky s ním ale ozdobit můžete.

3

kombinace
Samozřejmě můžete zkombinovat jakékoliv jiné druhy zbytků od ovoce. Pěkně může například vypadat řetěz, při jehož výrobě mícháte jablečná a citrusová jadérka. Jablečná jadérka jsou tmavá, zatímco citrusová spíše světlejší. Pokud si s tím vyhrajete, můžete utvořit například pruhovaný vánoční řetěz.
Míchat můžete ale i jiné typy řetězů. Sama jsem ještě nevyzkoušela všechny typy zbytků od ovoce, ale fantazii se meze nekladou. Určitě i vy sami přijdete na velmi zajímavou a krásnou kombinaci.

Varování

Nepředstavujte si, že řetěz ze zbytků od ovoce budete mít za jeden večer hotový. Je to otázka zimních předvánočních večerů, každým dnem přibývá malý kousek do velkého krásného díla. Ale o to je to hezčí.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno