Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat černého kubu

Černý kuba recept. Jeden z vánočních receptů pro přípravu štědrovečerní večeře. Dříve velmi oblíbený a jednoduchý pokrm. Černý kuba byl nazýván podle toho, že se měl správně připravovat z hřibů modráků, od nichž získal modrou barvu.

Co je potřeba

20 g sušených hub
250 g krupek
70 g sádla
sůl
1 cibule
2-3 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
¼ lžičky majoránky
mletý pepř
tuk na vymazání pekáče

1
Houby namočíme do malého množství studené vody.
2
Kroupy opláchneme a poté osmahneme na části sádla.
3
Zalijeme osolenou vodou a uvaříme doměkka.
4
Vodu vydusíme.
5
Na zbylém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
6
Poté přidáme nakrájené houby i s nálevem a podusíme.
7
Okořeníme a vmícháme ke krupkám.
8
Vše dobře promícháme a směs rozložíme do tukem vymazaného pekáče.
9
Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.
10
Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo s okurkami.

Do vody lze přidat trochu tuku, aby se kroupy nepřipalovaly.

Při vaření krup musí být vody 2 x více než krup.

Autor: KJersey
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat vánočního kubu | recept
Vánoční kuba | recept. Tradičním vánočním pokrmem je houbový černý kuba. Připravuje se z krup, někde z krupek, koření a hub. Používají se tvrdší druhy…
Jak grilovat houby
Tipů na grilování není nikdy dost. Grilujeme všechno: maso, zeleninu i ovoce. Tak proč nevyzkoušet i houby? Správně ugrilované houby těm z pánvičky ne…
Obrázek není k dispozici
Jak udělat houbový nákyp
Čím jednodušeji budeme houby upravovat, tím více si uchová pokrm vůně a chuti. Houby bychom měli málo solit a kořenit. Uděláme si tentokrát houbový ná…
Obrázek není k dispozici
Jak udělat houbové ragú
Pokud jsme si zašli na houby do lesa, musíme je dostateně upravit. Houbové pokrmy bychom měli připravovat pouze z čerstvých, nezapařených a nečervivýc…