Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat Panettone

Panettone je sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou - peče se na hlavně na Vánoce a Nový rok

Co je potřeba

500 g hladké mouky
1 balení sušeného droždí
100 g cukr krystal
125 až 250 ml teplého mléka
5 žloutků
200 g měkkého rostlinného tuku
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
100 g kandované pomerančové kůry
75 g kandovaných třešní
100 g rozinek
špetka soli
lžíce skořice
půl lžíce mletého hřebíčku
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
cukr moučka na posypání

1
Mouku s cukrem, hřebíčkem, tukem, skořicí, citronovou kůrou a s droždím důkladně smícháme.
2
Spolu s mlékem, žloutky zpracujeme na hladké těsto a hodinu necháme vykynout.
3
Nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou a třešňovou kůru smícháme s hrozinkami a zpracujeme do kynutého těsta.
4
Pokud nemáme formu na panettone, stačí, když okraje kruhové formy s prům. 20 cm prodloužíme pomocí alobalu. Vrchní okraj můžeme zajistit sponkami. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
5
Těsto vypracujeme, dáme do formy a necháme dalších 30 minut kynout.
6
Těsto nahoře nakrojíme do kříže a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C na 45 minut.
7
Vychladlý moučník posypeme cukrem a podáváme.
Autor: KJersey
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…