Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku

Recept na slovenskou vánoční zelňačku. Ochutnejte recept našich sousedů ze Slovenska, ochutnejte jejich vynikající zelňačku, na které si pochutnávají nejen při štědrovečerní večeři.

Co je potřeba

750 g kysaného zelí
150 g vepřového masa (plec)
150 g hovězího masa (kližka)
1 pár pikantní klobásy
1 cibule
1 l vody
4-5 zrnek pepře
2-3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovčinek
2 bobkové listy
30-50 g sušených hub
2-3 sušené švestky
2-3 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl, cukr, mletý pepř
pálivá mletá paprika
zakysaná smetana

1

Do hrnce si dáme kysané zelí i s nálevem.

2

Přidáme vepřové i hovězí nakrájené na větší kousky, klobásu, celou cibuli a zalijeme studenou vodou.

3

Přidáme koření,předem namočené sušené houby, švestky a uvedeme do varu.

4

Pak snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme 2-3 hodiny doměkka.

5

Do zelňačky poté přidáme prolisovaný česnek, mouku rozmíchanou s protlakem a trochou vody a povaříme 20 minut.

6

Dochutíme solí, cukrem a ostatním kořením.

7

Podáváme se zakysanou smetanou.

Do polévky můžeme přidat i 1-2 hřebíčky a celé menší jablko.

Autor: KJersey
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct nafoukané bochánky | recept
Nafoukané bochánky | recept. Toto cukroví je to pravé pro milovníky čokolády. Je velmi rychle hotové, dá se jíst okamžitě po upečení a má intenzivní č…
Obrázek není k dispozici
Jak udělat zelnici
recept na klasickou zelnici. Zelnice je obyčejná polévka, která je díky své jednoduchosti velmi oblíbená. Jak recept na zelnici vypadá a jak při přípr…