Co je potřeba

  • 200 ml mléka
  • 250 - 300 g lepkavé rýžové mouky
  • 75 g másla
  • 1/2 kostky droždí
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 celé vejce na potření
  • med na potření
1

Jidáše se tradičně připravovaly a jedly na Zelený čtvrtek. Jedná se o sladké kynuté pečivo slazené medem. Jsou symbolem Velikonoc, jejich tvar má připomínat zakroucený provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Kombinace kynutého těsta a medu také symbolizuje jaro a s ním spojenou hojnost. Dříve se věřilo, že kdo na Zelený čtvrtek pojí jidáše, bude celý rok chráněn proti hadímu uštknutí, včelímu bodnutí a lidské zradě.

Pro přípravu bezlepkových jidášů (ale i jiného pečiva z kynutého těsta) je velmi vhodná lepkavá rýžová mouka, která má výbornou pojivost.

2

A jaký je postup?

Nejprve si připravíme následujícím způsobem kvásek: do mísy nasypeme lžíci třtinového cukru, lžíci rýžové mouky, rozdrobíme do ní droždí a vše zalijeme trochou vlahého mléka a rozmícháme. Kvásek necháme pod utěrkou asi 15 minut vykynout.

3

V jiné míse rozšleháme žloutek se zbylým třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem, solí a rozehřátým máslem, přilijeme zbývající část vlažného mléka a přisypeme rýžovou mouku. Vše důkladně rukama zpracujeme v hladké a vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi hodinu.

4

Poté si těsto podsypeme moukou a vyvalujeme z něj tlusté válečky, z nichž pleteme jidáše ve tvaru stočeného provazu.

5

Tvary umísíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme je ještě asi 15 minut kynout a nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem. 

6

Jidáše pečeme při teplotě okolo 180°C zhruba 20 – 25 minut dozlatova.

7

Po upečení ještě horké jidáše potíráme rozehřátým medem. Přeji dobrou chuť!

Tipy
  • Do těsta můžete přidat strouhanou citronovou kůru, rozinky nebo jiné sušené ovoce či oříšky.
  • Jidáše mohou mít i tvar hada, spirály, apod.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)