Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bezlepkové borůvkové řezy | recept

Bezlepkové borůvkové řezy | recept. Pokud si chcete připravit chutný moučník z lesních nebo kanadských borůvek v bezlepkové variantě, určitě vyzkoušejte následující recept. Poradíme Vám, jak snadno upéct bezlepkové borůvkové řezy. Piškot je upečen z přirozeně bezlepkových druhů mouky a posléze naplněn borůvkovým krémem.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 3 vejce
  • 250 ml mléka (kravského či rostlinného)
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 90 g hladké rýžové mouky
  • 80 g amarantové mouky
  • 80 g čirokové mouky
  • 1/2 balíčku bezlepkového prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)

Na borůvkový krém budeme potřebovat:

  • 200 g čerstvých či mražených borůvek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce moučkového třtinového cukru
  • 150 g zakysané smetany
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžička agaru
  • 50 ml vody
1

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků následně vyšleháme tuhý sníh.

Žloutky ušleháme s třtinovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, posléze přilijeme mléko a rostlinný olej a vše promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec do těsta opatrně vmícháme bílkový sníh.

2

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme jej péct na zhruba 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Poté plát těsta necháme zcela vychladnout.

3

Mezitím připravíme následujícím způsobem borůvkový krém: Agar namočíme na 10 minut do studené vody, následně jej přivedeme k varu a ještě asi 5 minut povaříme na mírném ohni. 

Borůvky svaříme se 3 lžícemi třtinového cukru (případně je podlijeme trochou vody).

Nakonec smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem, vychladlými borůvkami a uvařeným agarem.

4

Plát těsta rozkrojíme napůl, jednu polovinu potřeme hotovým krémem a přiklopíme druhou polovinou piškotu. Řezy necháme vychladit v lednici, dokud krém neztuhne, teprve poté je nakrájíme a podáváme.

Pro přípravu těsta je možné využít také mouku tapiokovou, kukuřičnou nebo jinou vhodnou přirozeně bezlepkovou mouku.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články