Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí chléb s podmáslím | recept

Jak upéct domácí chléb s podmáslím | recept. Pečení domácího chleba by se někomu mohlo zdát zbytečné, vzhledem k nepřebernému množství různých druhů v obchodech. Ale kdo jednou propadne chuti a vůni čerstvě pečeného domácího chleba, většinou jiný nechce. Recept na chléb s podmáslím je jednoduchý a po získání jistoty lze experimentovat s moukou a různými přísadami. Přečtěte si recept.

Co je potřeba

  • 1000 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g droždí
  • 200 ml podmáslí
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce 8% octa
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička cukru
  • mouka na podsypání
  • voda na potření
1

Do poloviny potřebného množství vlažné vody rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci odvážené mouky. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

Mouku prosijte přes síto, aby se provzdušnila a promíchejte ji se solí a kmínem. Smíchejte ji se zbytkem vody, podmáslím, octem a kváskem. Vypracujte těsto a nechte ho nejméně hodinu v teple kynout.

3

Po hodině těsto znovu propracujte a vytvarujte bochník nebo šišku, kterou nechte ještě 30 minut kynout. Pokud máte, vložte těsto do chlebové ošatky. Plech na pečení vyložte papírem, posypte trochou mouky a vykynutý chléb na něj přendejte. Ostrým nožem jej na několika místech nařízněte.

4

Troubu vyhřejte na 240 °C a do vyhřáté vložte plech s chlebem. Chléb těsně před tím potřete vodou, aby se kůrka pěkně leskla. Pečte několik minut zprudka a jakmile se vytvoří kůrka, snižte teplotu, dopékejte při 160 °C. Během pečení občas potřete vodou.

Upečený chléb přeložte na kuchyňskou mřížku a před zakrojením ho nechte vychladnout.

Část pšeničné mouky můžete nahradit moukou žitnou nebo celozrnnou.

Troubu alespoň prvních dvacet minut pečení neotvírejte.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct olivový chléb | recept
Domácí olivový chléb | recept. I přesto, že obchodní řetězce nabízejí široký sortiment pečiva z nejrůznějších druhů mouky a s příměsí rozličných semín…
Jak upéct domácí pivní chléb | recept
Pivní chléb | recept. Chléb patří mezi základní potraviny, které nakupuje každý. V obchodech regály přetékají množstvím druhů a tvarů. Dávno neplatí,…
Jak upéct ořechový chléb | recept
Ořechový chléb | recept. Pečení domácího chleba je zábava a peče ho spousta lidí, stačí zabrousit do některých internetových diskusí. Také jste této „…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.