Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct výborný domácí chléb | recept

Jak upéct výborný domácí chléb | recept. Jak upéct výborný domácí chléb? Uvidíte, že to není tak složité, jak by se mohlo zdát. A má to své výhody. Nemusíte do obchodu, provoníte si celý byt, bude vás chválit celá rodina a ještě si pochutnáte. Chléb je nejchutnější ještě vlahý jen s máslem.

 

Co je potřeba

  • 350 g hladké bílé mouky
  • 150 g žitné celozrnné mouky, nejlépe chlebové
  • 250 g vlažné vody
  • ½ kostky droždí (21 g)
  • 100 g jogurtu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce medu nebo cukru
  • 2 polévkové lžíce balsamikového octa nebo stejné množství jablečného octa
  • semínka, kmín podle své chuti
  • tekutiny přilévejme opatrně, každá mouka jinak pije, ať takzvaně neutopíme mlynáře

 

1

Do menší misky si odebereme pár lžic mouky, přidáme kvasnice, cukr, trochu soli a polovinu vlažné vody. Vymícháme hladké řídké těstíčko, které necháme na teplém místě vykynout na kvásek.

 

2

Pokud máme kuchyňského robota, dáme do něj všechny zbylé ingredience a zaděláme kváskem. Bez robota to jde s trochou práce také dobře.

 

3

Zadělané těsto necháme v míse na teplém místě, zakryté utěrkou, asi hodinu kynout.

4

Po hodině těsto přendáme ještě na půl hodiny do moukou vysypané ošatky dokynout.

5

Kameninový pekáč, nebo plech rozpálíme půl hodiny v troubě zapnuté na 200 °C.

6

Na rozpálený pekáč přendáme těsto z ošatky. Vyklápíme opatrně, aby zůstal zachovaný tvar ošatky. Žádné vyklopení z výšky! Pokud nemáme ošatku, úplně stejně postupujeme s miskou.

 

7

Dvacet minut pečeme chléb přikrytý a dalších dvacet minut odkrytý při 220 °C. Uvidíme, že kůrka, která se vytvoří nemá konkurenci. A hlavně jestli pečeme pro své blízké, manžela, děti, vnoučata….nezapomeneme jako vždy hlavní ingredienci LÁSKU.

 

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct olivový chléb | recept
Domácí olivový chléb | recept. I přesto, že obchodní řetězce nabízejí široký sortiment pečiva z nejrůznějších druhů mouky a s příměsí rozličných semín…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.