Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dýňové sušenky | recept

Jak upéct dýňové sušenky | recept. Dýňová sezóna je v plném proudu a pokud si již se zpracováním úrody nevíte rady, zkuste si upéct výborné dýňové sušenky, pro jejichž přípravu budete potřebovat dýňové pyré z libovolného druhu dýně a dále pár nezbytných ingrediencí, které máte určitě doma. Výsledné sušenky jsou zvenku křupavé a uvnitř krásně vláčné. Proto ani není třeba je namáčet do polevy, ale trocha kvalitní čokolády určitě neuškodí.

Co je potřeba

  • 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1–2 lžíce dýňového koření (případně jen některé druhy koření, které se vyskytují v této směsi – mletá skořice, mletý hřebíček, mleté nové koření, mletý sušený zázvor, strouhaný muškátový oříšek)
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1–1 a půl hrnku třtinového cukru
  • 1 BIO vanilkový cukr nebo vnitřek z poloviny vanilkového lusku
  • ½ hrnku změklého másla
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 1 větší vejce

 

1

Dýňové pyré připravíme následujícím způsobem: Očištěnou a na kousky nakrájenou dýni podusíme zhruba 20 minut (záleží na druhu dýně), v případě potřeby podlijeme malým množstvím vody. Poté dýni rozmixujeme a máme hotovo.

Pro přípravu sušenek lze zvolit např. pyré z dýně hokkaido, výborným druhem pro moučníky a další sladká jídla je pak zcela jistě dýně máslová.

2

V míse smícháme mouku s kořením, solí, jedlou sodou a práškem do pečiva. V jiné míse důkladně ušleháme třtinový cukr a vanilkový cukr se změklým máslem, poté přidáme dýňové pyré a vejce a vše dobře promícháme.

 

Následně dýňovou směs postupně vmícháme do sypké složky a vypracujeme hladké těsto.

3

Těsto klademe lžící (měla by být vrchovatá – lze použít naběračku na zmrzlinu) na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je zhruba 15–30 minut (v závislosti na velikosti sušenek), dokud nejsou okraje sušenek pevné.

 

 

4

Sušenky necháme pár minut zchladnout na plechu a poté je přemístíme na mřížku, dokud zcela nevychladnou.

 

Pokud sušenky hned nezkonzumujete, můžete zbylé množství uskladnit ve vzduchotěsné nádobě.

Sušenky je možné dozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou a nasekanými ořechy. Případně lze přidat čokoládové pecičky nebo kousky čokolády a ořechů přímo do těsta.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články