Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jogurtový koláč s ovocem | recept

Jogurtový koláč s ovocem | recept. Jogurtový koláč je velmi chutný a vláčný. Připravíte jej opravdu rychle a jednoduše, a navíc s menším množstvím tuku než u tradičního litého těsta. Použít můžete libovolné ovoce podle Vaší chuti nebo podle toho, co Vám zrovna roste na zahradě. Ovoce je možné posypat drobenkou, není to však nutné.

Co je potřeba

Co je potřeba na kulatou koláčovou formu:

  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • zhruba 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 2 – 3 jablka
  • mletá skořice
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Na drobenku budeme potřebovat:

  • 5 lžic změklého másla
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 8 lžic špaldové mouky
1

Vejce ušleháme s třtinovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Posléze přilijeme rostlinný olej a bílý jogurt. Naposledy do těsta zapracujeme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

2

Těsto vlijeme do formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali moukou. Rovnoměrně jej rozetřeme a poklademe nahrubo nastrouhanými oloupanými jablkyVše posypeme mletou skořicí a drobenkou, kterou připravíme z výše uvedených ingrediencí.

3

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej zhruba 30 – 40 minut, dokud drobenka nezezlátne. Jestli je těsto dostatečně upečené, můžeme vyzkoušet pomocí špejle. Jogurtový koláč s ovocem necháme zcela vychladnout, teprve poté jej krájíme a podáváme.

 

  • Jablka je možné nahradit téměř jakýmkoliv jiným čerstvým, mraženým či kompotovaným ovocem. Skvěle se hodí třeba borůvky, švestky, meruňky, rybíz apod.
  • Do drobenky lze přidat (dle použitého druhu ovoce) mleté ořechy či strouhaný kokos.
  • Pokud nepoužijeme drobenku, je vhodné kyselejší druhy ovoce před pečením posypat trochou třtinového cukru.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.