Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč se smetanově jemným krémem a sušenými švestkami | recept

Jak upéct koláč se smetanově jemným krémem a sušenými švestkami | recept

Tento luxusní koláč je plný sušených švestek, díky kterým koláč během pečení získá neodolatelnou chuť i vůni švestkových povidel. Ve spojení se smetanově jemným zakysaným krémem je opravdu luxusním a neodolatelným zákuskem s lahodnou chutí. Koláč zaujme i atraktivním vzhledem, jež mu dodají plněné sušené švestky na jeho povrchu.

Co je potřeba

Pro uvedené množství surovin si připravte koláčovou formu s průměrem 28 cm

Na křehké koláčové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50–60 ml vody
  • špetka soli

Na smetanově jemný zakysaný krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g zakysané smetany (16 %)
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr

Na plněné švestky:

  • 300–350 g sušených švestek
  • 100 g kešu oříšků
1

Ač se nezdá, příprava tohoto chutného a elegantního koláče není nikterak složitá a náročná. O tom vás během chvilky přesvědčí zcela nenáročná a rychlá příprava křehkého koláčového těsta. Na něj v míse prsty propracuje mouku s máslem a špetkou soli do konzistence drobenky, a následně přilijte 50 ml vody. Opět propracujte a pokud je třeba dolijte i zbytek vody tak, abyste drobenku zapracovali do pevného, nelepivého a soudržného těsta. To ihned vyválejte a vyložte jím koláčovou formu, přičemž prsty vytvarujte okraje.

vypracování těstové drobenky jako základu křehkého koláčového těsta
dokončení křehkého koláčového těsta přidáním vody
2

Nyní si připravte plněné sušené švestky, které upečenému koláči dodají atraktivní vzhled. Jako u křehkého koláčového těsta je i jejich příprava zcela nenáročná. Pouze na každé sušené švestce najděte skulinku vzniklou při jejím vypeckování a do této skulinky vložte místo pecky kešu oříšek.

Pokud nemůže skulinku po pecce ve švestce najít, jednoduše švestku z jedné strany jemně nařízněte či ještě snadněji kešu oříšek do švestky zabalte.

plnění sušených švestek kešu oříšky
3

Poslední v přípravě je jemný zakysaný krém, na který opět zcela jednoduše v misce pouze metličkou vymíchejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání, moukou a moučkovým i vanilkovým cukrem.

vyšlehání smetanově jemného zakysaného krému
4

Smetanově jemný zakysaný krém následně naneste na křehké koláčové těsto ve formě.

nanesení smetanově jemného zakysaného krému na křehké těsto
5

Na závěr do naneseného a uhlazeného zakysaného krému lehce vmáčkněte naplněné sušené švestky, které po upečení koláči dodají eleganci.

Takto připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–45 minut.

Upečený, nesmírně voňavý a elegantní koláč nechejte ve formě zcela vychladnout, nejlépe i v lednici vychladit a proležet a poté krájejte na klínky.

ozdobení koláče a jeho upečení

Tipy

  • Nesmírně zajímavý a v chuti i eleganci stejně je takto připravený koláč, jen zaměňte sušené švestky za sušené meruňky, se kterými upečený koláč získá meruňkově marmeládový nádech.  V případě použitých sušených meruněk můžete k naplnění upotřebit i lískový oříšek, se kterým se sušené meruňky báječně pojí.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.