Co je potřeba

Suroviny podle návodu
Ovoce (může být i směs)
Kuchyňské vybavení
Pečící trouba

1

Mnozí lidé s nostalgií vzpomínají na ovocný koláč svého dětství, který pekla jejich babička (maminka). Tajemství „babičkovských“ koláčů ale bývá prostinké – ovocný koláč se dříve dělal nejčastěji z kynutého těsta, a před ním mají některé současné hospodyňky trochu „respekt“. Přitom je kynuté těsto výrobně velice levné, málo tučné a uměřeně sladké, hodně nabyde a při troše zkušeností na něm nelze co zkazit. Některé kuchařky se směle pouštějí do pečení pizzy, ale kynutého těsta na koláč se obávají. Je to v podstatě totéž, takže není třeba se obávat.

2

Ovocný koláč můžeme péct v kulaté formě (aby to byl koláč i na pohled), ale nic se nestane, když ovocný koláč budeme péct na plechu. Na dva plechy si připravíme půl kilogramu hladké nebo polohrubé mouky, jeden balíček droždí, jedno vejce a jeden žloutek, půl hrnku (asi 120 gramů) rozpuštěné směsi tuku (olej, rostlinné máslo, ale klidně i trocha sádla), lžičku soli (bez ní je těsto „jalové“), čtyři deci mléka, 100 gramů pískového (krystalového) cukru, kůru z půlky citronu.

3

Z mléka oddělíme dvě deci, ohřejeme, aby bylo vlahé, rozpustíme v něm bkvasnice, lžíci cukru, lžíci mouky, rozmícháme a necháme vzejít kvásek (pění). V mouce rozmícháme sůl a cukr a vlijeme do ní kvásek, přidáme vejce a žloutek (nebo jen jedno celé vejce) a hnětačem začneme zpracovávat těsto. Podle potřeby přiléváme zbylé mléko. Kdyby bylo těsto moc řídké, přisypeme opatrně trochu mouky. Těswto musí být hladké a nesmí se lepit na stěny mísy.

4

Těsto zakryjeme čistou utěrkou a dáme kynout. Mělo by to být na vlahém místě, ale nesmí být příliš teplé (třena ne radiátor), aby se těsto nespařilo. Těsto je vykynuté asi po půl hodině. Rozdělíme na dva díly a roztáhneme je po celé ploše vymazaného plechu. Vrstva musí být tenká a stejnoměrná (pečením nabyde).

5

Zapneme troubu na nejvyšší stupeň.

6

Poklademe ovocem. Ovoce bude po upečení kyselejší, proto ho ještě pocukrujeme. Do cukru můžeme přidat vanilinový cukr nebo mletou skořici. Nebo můžeme ovoce na ovocném koláči posypat „žmolenkou“ (drobenkou) z mouky, másla a moučkového cukru (poměr 2 : 1 : 2). Nebo dáme drobenku jen na část koláče, aby byly různé kousky. Necháme ještě asi deset minut kynout.

7

Plech (nebo oba plechy, podle typu trouby) vložíme do trouby, teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut. Pak ovocný koláč zkontrolujeme – okraje musí mít barvu upečeného těsta – pak je ovocný koláč z kynutého těsta upečená celý. Prvních deset minut troubu neotevíráme. Že se pečení blíží k závěru poznáme i podle vábné vůně.

8

Upečený ovocný kmoláč necháme trochu zchladnout a podáváme teplý (k obědeu), a nebo jej necháme vystydnout a nařežeme na porce, které klademe na tác. Ovocný koláč z kynutého těsta zůstane dlouho vláčný, ale málokdo se o tom může přesvědčit, obvykle zmizí téhož dne po upečení

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.555555
Average: 4.6 (9 votes)