Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct luxusní ořechové řezy se sladkou žloutkovou skořepinou | recept

Jak upéct luxusní ořechové řezy se sladkou žloutkovou skořepinou | recept

Luxusní řezy z máslově jemného, přitom však intenzivně ořechového třeného těsta, jsou v doplnění sladkou žloutkovou skořepinou opravdu nepřekonatelnou cukrovinkou. Cukrovinkou náramně chutnou, jemnou, navíc velmi snadno připravenou. 

Co je potřeba

Pro uvedené množství surovin použijte k upečení těchto nepřekonatelných ořechových řezů plech o velikosti 20×30 cm

Na intenzivně ořechový korpus:

  • 140 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 140 g vlašských ořechů
  • 100 g hrubé mouky
  • 4 bílky na sníh
  • 2 lžíce rumu

Na sladkou žloutkovou skořepinu:

  • 4 žloutky
  • 140 g krupicového cukru
1

Základem všech nepřekonatelně vláčných a jemných třených moučníků je máslová pěna, které je tak zapotřebí i do těchto třených ořechových řezů. Na máslovou pěnu proto vařečkou utřete či snadněji elektrickými metlami vyšlehejte povolené máslo s moučkovým cukrem.

utření máslově jemné pěny
2

K nadýchané máslově jemné pěně následně v míse přisypejte najemno mleté vlašské ořechy, které jsou ze všech ořechů pro tyto řezy nejideálnější, jelikož jsou nejintenzivnější. Současně s nimi do mísy přisypejte i mouku a směs provoňte rumem. Ze všech surovin v míse pak vypracujte tužší ořechové těsto.

vmíchání všech potřených ingrediencí k vytvoření tužšího ořechového těsta
3

Na závěr celkově snadné přípravy vmíchejte do ořechového těsta vyšlehaný sníh z bílků, který těsto patřičně naředí a získá tak dobře roztíratelnou a vláčnou konzistenci.

Takto snadno připravené ořechové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 30 minut.

zvláčnění a provzdušnění ořechového těsta bílkovým sněhem
rozetření nepřekonatelně vláčného ořechového těsta na plech
4

V průběhu pečení, nejlépe ke konci, kdy se z trouby line nepřekonatelná ořechová vůně, vyšlehejte elektrickými metlami žloutky s krupicovým cukrem, a to do nadýchané bělavé pěny.

připravení sladké žloutkové pěny
5

Po uvedených 30 minutách vytáhněte předpečený ořechový korpus z trouby a potřete jej sladkou žloutkovou pěnou. Následně vraťte na 15–20 minut zpět do trouby k dopečení a vytvoření křupavé žloutkové skořepinky. Teplotu trouby přitom snižte na 130 °C (horkovzdušná trouba 110–120 °C).

nanesení žloutkové pěny na předpečený ořechový korpus
6

Zchladlý ořechový moučník se sladkou žloutkovou skořepinou pak pomocí pečicího papíru, s nímž byl moučník pečený, vyjměte z plechu a ostrým, možno i ve vodě namočeným nožem krájejte na patřičně velké řezy. Lepší jsou však řezy menší a drobnější, jež jsou nepřekonatelnou jednohubkou – cukrovinkou přesně do úst.

dopečení ořechového moučníku a jeho nakrájení na řezy

Tipy

Tyto nepřekonatelně chutné ořechové řezy jednoznačně zazáří i mezi cukrovinkami na vánočním stole. Nakrájené na drobnější kousky, například obdélníčky, vyniknou mezi ostatními, byť oříškovými cukrovinkami svou intenzitou a náležitě vláčnou konzistencí. A to i když jsou upečené těsně před vánočními svátky.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.