Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vanilkový piškot s jablky | recept na výborný moučník

Jak upéct  vanilkový piškot s jablky | recept na výborný moučník. Tento moučník vám při pečení provoní celý byt vanilkou a ani není zapotřebí drahá pravá vanilka.  Bohatě si vystačíte s vanilkovým jogurtem, stejně voňavým cukrem a kapkou vanilkového extraktu. Přidaný jogurt se navíc spolu s jablky postará o dobrotu neskutečně vláčnou, přičemž svěžest si vezme na starost citronová kůra se šťávou.  Lehký, vláčný, chuťově dokonalý a navíc voňavý dezert oceníte nejen jako zákusek ke kávě.

Co je potřeba

Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm - můžete použít jakýkoliv jiný plech či koláčovou formu adekvátní velikosti

 

  • 2-3 větší jablka
  • 2-3 lžíce citronové šťávy

Na těsto:

  • 2 vajíčka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g vanilkového jogurtu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu či aroma
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3-4 lžíce třtinového cukru na posypání dna formy
1

Nejprve si připravte jablka, oloupejte a nakrájejte je na středně velké kusy. V míse je promíchejte s citronovou šťávou, která zabrání jejich zhnědnutí.

2

V druhé,  o něco větší míse vyšlehejte vajíčka s krupicovým cukrem do pěny.

3

Do vaječné směsi postupně zašlehejte vanilkový cukr, citronovou kůru a veškeré tekuté ingredience. Tedy jogurt, olej a vanilkový extrakt či aroma.

4

Následně přisypte prosátou mouku a prášek do pečiva. Promíchejte do polotekutého těsta.

5

Formu vyložte pečicím papírem a dno vysypte třtinovým cukrem.

6

Na dno formy rozložte nakrájená jablka.

7

Jablka rovnoměrně zalijte těstem a povrch uhlaďte stěrkou.

8

Moučník pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 °C) zhruba 45 minut. Povrch koláče zezlátne.

9

Neskutečně voňavou dobrotu nechejte ve formě vychladnout a pak koláč z formy vyklopte, aby se jablka ocitla nahoře. Nakrájejte na porce a koláč můžete servírovat.

Pro případ, že přidaná jablka jsou výrazně kyselejší (jako například některá letní jablíčka), doporučuji následující vychytávku. Koláč vyklopte na talíř krátce po upečení, jen po mírném zatuhnutí, aby se nerozpadl. Teplý jablečný povrch potřete tenkou vrstvou jablečného džemu nebo přesnídávky. Ozdobte sekanými mandlemi.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.