Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ostružinový koláč s ořechy

Jak upéct ostružinový koláč s ořechy | recept na koláč z ostružin. Ještě stále jsou ostružiníky obsypané plody a je škoda to nevyužít. Ostružiníky rostou téměř všude a při vycházce v lese na ně určitě narazíte. Letos se ostružin urodilo velké množství a na rozdíl od předchozích let jsou plody velké, sladké a hodně aromatické. Proto neváhejte a využijte současné příjemné počasí ke sběru. Po návratu si upečte koláč podle našeho receptu.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Náplň:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 400 g ostružin
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • strouhaná citronová kůra
  • 2 vejce
  • 3 navršené lžíce polohrubé mouky
1

Mouku promíchejte s cukrem a solí. Uprostřed utvořte důlek, do kterého přidejte 2 žloutky. Změklé máslo nakrájejte na tenké lístky a zpracujte s ostatními ingrediencemi v těsto. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte asi hodinu v chladu odležet.

2

Na náplň si umelte nebo jemně nastrouhejte vlašské ořechy. Tři až pět lžic odložte stranou a zbytek spolu s moukou přidejte do utřeného másla s cukrem, citronovou kůrou a vejci. 

3

Odpočinuté těsto rozválejte do koláčové nebo dortové formy. Pokud budete korpus péci v dortové formě, nezapomeňte vytvořit asi 1 cm vysoký okraj. Formu před vložením těsta vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto propíchejte vidličkou a zapečte v troubě při 200 °C asi 10 minut. Pak předpečený korpus vyndejte z trouby a naplňte.

4

Ještě teplý koláčový korpus posypte mletými ořechy, které jste si odložili stranou. Pak rozetřete náplň a vyskládejte omyté a okapané ostružiny. Nahoru můžete položit několik ořechových jader. Pak vraťte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a dopékejte přibližně 30 minut. Respektujte zkušenosti s vaším spotřebičem, doba se může mírně lišit.

5

Upečený koláč nechte vychladnout ve formě na kovové mřížce. Po částečném zchladnutí odstraňte obruč a opatrně vyjměte z formy. Krájejte až po vychladnutí, podle chuti posypte moučkovým cukrem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit domácí ostružinový likér
Jak vyrobit domácí ostružinový likér | recept z ostružin. Na likér z následujícího receptu budete potřebovat ostružiny. Ještě teď je jich v lesích pln…
Jak zpracovat ostružiny
Pomalu končí prázdniny a to je čas, kdy dozrávají další lesní plody - ostružiny. Na ostružiny už dávno nemusíte chodit jen do lesa, bylo vyšlechtěno m…
Jak udělat ostružinové řezy | recept
Výborný recept. Ostružinové řezy podle našeho předpisu mají svěží „moderní“ fazonku. Jejich příprava vyžaduje trochu zkušeností, ale ty se dají získat…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.