Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pomerančové sušenky s marcipánem | recept

Pomerančové sušenky s marcipánem | recept. Zdobné pomerančové sušenky vypadají složitě, ale jsou snadné a celkem rychlé. Mají výrazně pomerančovo-marcipánovou chuť a zachutnají všem, co nemají v oblibě krémové cukroví. Cukroví se dá jíst hned druhý den, ale po odležení má lepší chuť.

Co je potřeba

  • 100 g změklého másla
  • 125 g hladké mouky
  • 1 vejce (zvlášť žloutek a bílek)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • špetka soli
  • 125 g marcipánové hmoty
  • 50 g mandlí na posyp
  • 1,5 lžíce cukru do sněhu
  • čokoláda na polevu
1

Hladkou mouku promíchejte s moučkovým cukrem, solí a pomerančovou kůrou. Kůra může být sušená nebo z čerstvého plodu bez chemického ošetření. Přidejte žloutek s malými kousky změklého másla a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do folie a nechte v chladu alespoň hodinu. S vychlazeným těstem se lépe pracuje.

2

Zatímco se těsto chladí, vykrájejte z marcipánové hmoty (i koupené v obchodě) tvary, které budete péct. Z těsta se budou vykrajovat stejné, jen o něco větší, budete tedy potřebovat dvě stejné vykrajovačky rozdílné velikosti. Marcipánovou hmotu rozvalujte na tloušťku asi 2 mm. Aby se marcipán nelepil, pracovní desku posypte moučkovým cukrem. Vykrájené kousky pokládejte vedle sebe, aby se neslepily.

3

Vychlazené těsto rozválejte na stejnou tloušťku jako marcipán a vykrajovačkou stejného tvaru, jen o něco větší, vykrájejte kousky. Pokládejte je na plech s papírem na pečení, mohou být blízko u sebe, při pečení se cukroví neroztéká. Na vykrájené kousky z těsta volně položte vykrájené tvary z marcipánu.

4

Ušlehejte bílek s moučkovým cukrem do nepříliš pevného sněhu, musí být načechraný a stále trochu tekutý. Sněhovou hmotu lžičkou navrstvěte na každý kousek cukroví. Nakonec kousky posypte mandlemi – sekanými, plátky nebo nudličkami dle libosti.

5

Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Marcipán lehce zrůžoví, sníh by měl zůstat světlý. Po vychladnutí pocákejte čokoládou. Cukroví uchovávejte v uzavřené krabici na chladnějším místě v bytě.

  • Abych nemusela dlouho čekat, než těsto v chladničce ztuhne, dávám ho na chvilku do mrazničky. Pak vyvaluji a vykrajuji.
  • Z uvedeného množství surovin je přibližně 50 kousků cukroví.
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.