Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pomerančové sušenky s marcipánem | recept

Pomerančové sušenky s marcipánem | recept. Zdobné pomerančové sušenky vypadají složitě, ale jsou snadné a celkem rychlé. Mají výrazně pomerančovo-marcipánovou chuť a zachutnají všem, co nemají v oblibě krémové cukroví. Cukroví se dá jíst hned druhý den, ale po odležení má lepší chuť.

Co je potřeba

  • 100 g změklého másla
  • 125 g hladké mouky
  • 1 vejce (zvlášť žloutek a bílek)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • špetka soli
  • 125 g marcipánové hmoty
  • 50 g mandlí na posyp
  • 1,5 lžíce cukru do sněhu
  • čokoláda na polevu
1

Hladkou mouku promíchejte s moučkovým cukrem, solí a pomerančovou kůrou. Kůra může být sušená nebo z čerstvého plodu bez chemického ošetření. Přidejte žloutek s malými kousky změklého másla a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do folie a nechte v chladu alespoň hodinu. S vychlazeným těstem se lépe pracuje.

2

Zatímco se těsto chladí, vykrájejte z marcipánové hmoty (i koupené v obchodě) tvary, které budete péct. Z těsta se budou vykrajovat stejné, jen o něco větší, budete tedy potřebovat dvě stejné vykrajovačky rozdílné velikosti. Marcipánovou hmotu rozvalujte na tloušťku asi 2 mm. Aby se marcipán nelepil, pracovní desku posypte moučkovým cukrem. Vykrájené kousky pokládejte vedle sebe, aby se neslepily.

3

Vychlazené těsto rozválejte na stejnou tloušťku jako marcipán a vykrajovačkou stejného tvaru, jen o něco větší, vykrájejte kousky. Pokládejte je na plech s papírem na pečení, mohou být blízko u sebe, při pečení se cukroví neroztéká. Na vykrájené kousky z těsta volně položte vykrájené tvary z marcipánu.

4

Ušlehejte bílek s moučkovým cukrem do nepříliš pevného sněhu, musí být načechraný a stále trochu tekutý. Sněhovou hmotu lžičkou navrstvěte na každý kousek cukroví. Nakonec kousky posypte mandlemi – sekanými, plátky nebo nudličkami dle libosti.

5

Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Marcipán lehce zrůžoví, sníh by měl zůstat světlý. Po vychladnutí pocákejte čokoládou. Cukroví uchovávejte v uzavřené krabici na chladnějším místě v bytě.

  • Abych nemusela dlouho čekat, než těsto v chladničce ztuhne, dávám ho na chvilku do mrazničky. Pak vyvaluji a vykrajuji.
  • Z uvedeného množství surovin je přibližně 50 kousků cukroví.
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…