Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější dvoubarevný „zebří" koláč | recept

Jak upéct zdravější dvoubarevný „zebří" koláč | recept

Zdravější dvoubarevný „zebří" koláč | recept. Dvoubarevný tvarohový „zebří“ koláč je velmi jednoduchý na přípravu a navíc vypadá originálně a skvěle chutná. Zkuste si upéct zdravější verzi se špaldovou moukou podle našeho receptu. Jak upéct zdravější dvoubarevný "zebří" koláč, se dozvíte v následujícím článku. Koláč je vhodný jen tak ke kávě, ale určitě z něj bude nadšená i Vaše návštěva.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 1 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 250 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce kakaa

Co potřebujeme na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu (nejlépe kostky)
  • 150 g zakysané smetany
  • 80 ml mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • kakao dle chuti
1

A jaký je postup?

Vejce rozšleháme s olejem, přisypeme třtinový cukr a poté i špaldovou mouku se solí a kakaem. Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout v lednici.

2

Mezitím připravíme náplň tak, že smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, mlékem, vanilkovým pudinkem a třtinovým cukrem. Poté náplň rozdělíme na 2 díly. Do jedné části přidáme vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku. Druhý díl náplně ochutíme a obarvíme kakaem.

3

Těsto natlačíme do koláčové formy a vytvoříme vyšší okraj. Na korpus lžící klademe tvarohovou náplň, střídáme při tom světlou náplň s tmavou. Jednu lžíci náplně naneste na střed koláče, poté vždy nalijte lžíci druhé náplně na prostředek té předchozí (viz ilustrační fotografie).

4

Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 35–45 minut.

5

Koláč nechte před krájením vychladnout a nejprve jej od formy oddělte pomocí nože. Ať Vám chutná!

Tipy

  • Část třtinového cukru lze nahradit medem.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i bezlepkovou mouku (velmi vhodná bude např. pohanková), pak bude koláč vhodný i pro celiaky a ostatní držící bezlepkovou dietu.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.