Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit obrácený kiwi koláč | recept

Obrácený kiwi koláč | recept. Na obrácených koláčích je skvělý jejich efekt, vypadají dobře na talíři, báječně chutnají a navíc jsou neobyčejně jednoduché. Máslo a cukr totiž vytvoří na dně karamelovou vrstvu, která se vsákne do ovoce. Varianta s kiwi je pak skvělou obměnou klasického jablečného koláče. Kiwi má nakyslou chuť, která si se zmiňovanou karamelovou vrstvou skvěle rozumí. Vrch koláče tvoří obyčejné křehké těsto, které není příliš sladké, tudíž dobře doplní sladkou náplň.

Co je potřeba

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky + na vál
  • 1 rovná lžíce moučkového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 100 g másla + na vymazání formy
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 3 kiwi
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka mleté skořice
1

V prvním kroku si přichystáme těsto. Do hlubší mísy nasypeme všechny ingredience a nejlépe rukama zpracujeme na tuhé hladké těsto. To pak zabalíme do fólie a uložíme do chladu.

2

Mezitím si předehřejeme troubu a připravíme náplň. Kiwi oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové plátky, tenčí by se příliš vypekly a nakyslá chuť kiwi by tak byla potlačena.

3

Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm rozpustit cukr. Poté přidáme kiwi a několik minut opékáme.

4

Formu vymažeme máslem, může být dortová kulatá, ale lze použít i hranatou. Každopádně myslete na závěrečné překlápění koláče a podle toho formu vyberte. Dno poklademe opečenými kolečky ovoce a přelijeme zbytkem karamelové směsi.

5

Těsto vyválíme na pomoučněném válu tak, aby byl plát o něco větší, než je forma. Plátem těsta překryjeme ovoce a přečnívající části zastrčíme po stranách, vytvoříme tak okraje koláče. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut dozlatova.

6

Upečený koláč necháme chvíli odpočívat ve formě a poté pomocí talíře a utěrky opatrně překlopíme a sejmeme formu. Obrácený kiwi koláč můžeme podávat ještě vlahý s kopečkem zakysané smetany nebo se zmrzlinou.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články