Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dvojctihodné koláče | recept

Dvojctihodné koláče | recept. Tyto koláčky si zamilujete. Nahoře jsou zdobené tvarohem, rozinkami nebo drobenkou a uvnitř v těstě se skrývá povidlová náplň. Samozřejmě to může být i naopak, nebo můžete kombinovat oba způsoby. Koláčky jsou dlouho vláčné a moc dobře chutnají. Příprava dvojctihodných koláčů není složitá, je s nimi stejná práce jako s klasickými plněnými buchtami. Zkusíte je?

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 10 rovných kávových lžiček krupicového cukru
  • 125 ml oleje
  • 3 vaječné žloutky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • špetka soli
  • podle potřeby hladkou mouku

Náplň:

  • povidla
  • 2 tvarohy v kostce (dohromady 500 g)
  • 3 vaječné bílky
  • citronová kůra
  • cukr podle chuti
  • 50 g másla
  • 1 celé vejce
1

Nejprve si zaděláme kynuté těsto. Do vlažného mléka přidáme cukr, sůl a droždí. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme žloutky, olej a přisypáváme hladkou mouku. Mouku přidáváme opatrně, těsto musí být vláčné, nepříliš hutné. Na teplém místě ho necháme přikryté utěrkou asi hodinu kynout.

2

Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části, každý díl vyválíme do pruhu a rozdělíme na 12 kousků. Z těsta tedy budeme mít 24 kousků. Kousky v ruce upravíme do bochánků (viz ilustrační fotografie) a necháme 10 minut odpočívat.

3

Připravíme si tvarohovou a povidlovou náplň. Povidla ochutíme podle své chuti. Většinou se přidává trocha rumu, skořice nebo perníku. Tvarohovou náplň připravíme vyšleháním celého vejce s cukrem a kouskem másla. Přidáme tvaroh, citronovou kůru a sníh ze tří bílků, zbylých z přípravy těsta.

4

Bochánek kynutého těsta rozválíme, lžící vložíme zvolenou náplň a zabalíme jako buchtu. Spojenou stranou ho položíme na desku a lehce zploštíme dlaní. Takto si připravíme všechny bochánky. Důlek pro druhou náplň si utvoříme pomocí prstů nebo sklenice s rovným dnem. Důlek naplníme, posypeme rozinkami, drobenkou nebo mandlemi. Okraj koláčku potřeme rozšlehaným vajíčkem. Otvor pro druhou náplň doporučuji dělat již na pečicím plechu, naplněný koláček se špatně přenáší.

5

Koláče se pečou při teplotě 170 °C v předem vyhřáté troubě. Hotové jsou po zrůžovění. Upečené se mohou potírat rumem nebo smetanou s cukrem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
LenkaP. | St, 03/01/2017 - 11:37

<p>Jsou výborné. Zkoušeli jsme a bylo to vynikající.</p>

Další zajímavé články