Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravý mrkvový chlebíček | recept

Zdravý mrkvový chlebíček | recept. Mrkvový chlebíček je výborný a zdravý dezert, který jistě zachutná i všem, kteří jinak mrkev nemají příliš v oblibě. Náš recept se hodí i pro začátečníky a můžete jej využít v průběhu celého roku, neboť obsahuje jen snadno dostupné ingredience. Pokud jej dozdobíte, určitě vynikne i na slavnostním stole. Tip na polevu a další obměny naleznete v následujících odstavcích.

Co je potřeba

  • 2 vejce
  • 4 středně velké mrkve
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů (případně i sušené ovoce dle chuti)
  • 1/2 hrnku mléka nebo bílého jogurtu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice (nebo vnitřek z půlky vanilkového lusku), špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
1

Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem a javorovým sirupem do pěny. Přilijeme rostlinný olej a mléko či bílý jogurt a vše promícháme.

2

Posléze přidáme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a ovesné vločky. Nakonec do těsta vmícháme najemno nastrouhanou mrkev, nasekané vlašské či jiné ořechy, sušené ovoce, sůl a koření.

3

Těsto vlijeme a rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Mrkvový chlebíček pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 – 50 minut.

4

Chlebíček můžete nechat jen tak nebo jej po vychladnutí přelít polevou. Použijte třeba citronovou polevu připravenou smícháním 1/2 hrnku moučkového cukru s 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící bílého jogurtu.

  • Jestli je chlebíček upečený, vyzkoušejte pomocí špejle.
  • Do těsta je možné přidat také strouhanou cuketu, jablka či jablečné, banánové nebo dýňové pyré.
  • Ořechy lze nahradit strouhaným kokosem. Chlebíček můžete dochutit kousky kvalitní hořké čokolády nebo pomerančovou šťávou.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Tapiokový pudink | recept. Ještě jste neslyšeli o tapioce? Jedná se o škrob, jenž se získává z kořene manioku. V kuchyni tapioku využijete pro zahuště…
Cizrnové kari | recept. Kari se vaří v mnoha zemích a existuje řada ingrediencí, které se používají pro jeho přípravu. Jistě znáte třeba kari z kuřecí…