Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zavařit hrušky v medu | recept

Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo ovocné poháry. Hrušky právě teď dozrávají, a tak se vám možná bude hodit následující recept. Kompot je slazený medem a má jinou chuť než s klasickým cukrovým nálevem.

Co je potřeba

  • zralé, ještě tvrdé hrušky
  • med
  • voda
  • badyán
  • hřebíček
  • kyselina citronová
  • sklenice a víčka
1

Na zavařování jsou potřeba zralé hrušky. Nesmí být příliš měkké, raději vybírejte tvrdší. Nezáleží na odrůdě, ale kompot bude chutnat nejlépe z českého ovoce. Chuť české hrušky se nedá srovnat s hruškou z dovozu.

2

Hrušky oloupejte a rozkrojte na poloviny nebo čtvrtky. Záleží na tom, jak velké plody máte. Z hrušek vykrojte jaderník. Oloupané hrušky ihned vkládejte do vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly. V jiné nádobě uveďte vodu do varu a hrušky v ní asi minutu povařte a pak zchlaďte ve studené vodě. 

3

Nálev si připravte z 1 l vody a 700 g včelího medu. Přiveďte k varu a seberte pěnu, která se utvoří. Nálev odstavte.

4

Do každé sklenice můžete (nemusíte) přidat 2 kusy hřebíčku a 1 dílek z hvězdičky badyánu. Kompot bude mít výraznější kořeněnou chuť. Pozor na badyán, stačí ho opravdu malý kousek.

5

Okapané hrušky naskládejte do sklenic a zalijte horkým medovým nálevem. Okraje sklenic otřete, aby na nich nezůstaly žádné nečistoty. Sklenice uzavřete víčkem a sterilujte při 80 °C po dobu 20 minut. Pak uložte v temnu.

Do hruškového kompotu se pro lepší vzhled může přidat několik červených šípků, jeřabin nebo brusinek.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit jahody na kompot
Jahodový kompot | recept. Jahodové kompoty se těší velké oblibě, proto máte-li přebytek jahod, neváhejte a zavařujte. Zavařené jahody skvěle chutnají…
Jak naložit papriku v oleji | recept
Jak naložit papriku v oleji | recept. V období, kdy je dostatek levné čerstvé papriky, je výhodné si udělat zásoby na zimu. Papriku můžeme různými způ…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.