Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pohankovou polévku s červenou řepou | recept

Pohanková polévka | recept. Pohanka je obilnina se spoustou léčivých účinků, k jednomu z nejvýraznějších patří pozitivní vliv při léčbě křečových žil. Pohanka je univerzálně použitelná, lze z ní vařit sladká i slaná jídla. Podle tohoto receptu si můžete připravit chutnou polévku, která je hotová raz dva a zasytí. Vedle klasických ingrediencí, jako je cibule a brambor, je pohanka v pokrmu doplněná i červenou řepou, která dodá polévce další chuťový rozměr i zajímavou barvu. Červená řepa obsahuje spoustu vitamínů, má močopudné vlastnosti, podporuje žaludeční pochody či pomáhá při ateroskleróze. S touto polévkou si tak naservírujete i velkou dávku vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrsti pohanky
  • 1 červená řepa
  • 1 jarní cibulka
  • 1 středně velký brambor
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • malá špetka mletého muškátového oříšku
  • petrželka nebo řeřicha na ozdobu
  • chléb nebo pečivo k podávání
1

V prvním kroku si připravíme pohanku. Příslušné množství pohanky propláchneme, hodíme ji do hrnce, zalijeme vodou a necháme přibližně 30 minut bobtnat.

2

Cibulku zbavíme slupky a nakrájíme ji nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Brambor, mrkev i červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme k cibuli a chvíli restujeme. Přisypeme nabobtnalou pohanku.

3

Následně všechny ingredience zalijeme vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme několik minut do změknutí zeleniny, podle velikosti zeleninových kostek.

4

Zatímco se vaří zelenina, natrháme si bylinky a nasekáme je nadrobno. Když je zelenina uvařená, dochutíme polévku solí, pepřem a přisypeme muškátový oříšek. Vše promícháme. Polévku necháme chvíli stát a pak rozdělíme porce na talíře, posypeme nasekanými bylinkami a podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

foto archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Řepný kečup | recept. Červená řepa je velice oblíbenou zeleninou. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, např. kyselinu listovou, řadu minerálních…
Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…