Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit špagety po uhlířsku – Carbonara | recept

Špagety po uhlířsku – Carbonara | recept. Původ tohoto receptu na špagety je nejasný. Traduje se, že do Říma se dostal z Umbrie. Je to pokrm jednoduchý na přípravu, ale chce to trochu cvik. Vajíčka se přidávají do vařených těstovin, musí se pracovat rychle, aby vejce na těstovinách dobře ztuhly a obalily je. Uvedený těstovinový pokrm je velmi rychlý a sytý. Vyzkoušejte si připravit vynikající špagety Carbonara.

Co je potřeba

Suroviny pro 2 osoby:

  • špagety
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 60 g parmazánu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
1

Oloupaný česnek překrájíme na půlky nebo plátky a na malém množství oleje jej opražíme dohněda. Zhnědlý osmažený česnek odstraníme (a vyhodíme). Česnek má za úkol ovonět olej se slaninou.

2

V dalším kroku rozšleháme v misce 3 celá vejce a vmícháme do nich velmi jemně nastrouhaný parmazán. .

3

Na oleji, na kterém jsme smažili česnek, opražíme na kostičky pokrájenou libovější anglickou slaninu. Jestliže máme anglickou slaninu tučnější, postup obrátíme. Nejprve opražíme slaninu, pak přidáme česnek a po zhnědnutí ho vyjmeme. Slaninu osolíme a opepříme.

4

V hrnci si uvaříme špagety v dostatečném množství vody. Vodu osolíme tehdy, když vře. Nebojíme se solit, voda na těstoviny má být slaná jako mořská voda. Špagety jsou nejlepší z tvrdé pšenice – semolinové. Vaříme je al dente, na skus. Po rozkrojení má být uprostřed světlejší očko. Návod na přípravu těstovin bývá uveden na obalu.

5

Uvařené těstoviny scedíme a neproplachujeme. Trocha vody z vaření je žádoucí. Špagety v misce ihned zalijeme připravenou vaječnou směsí s parmazánem a vidličkou nebo naběračkou na špagety promícháváme.

6

Do špaget přidáme i horkou slaninu s olejem. Všechno se teplem spojí a vejce budou mít krémovou konzistenci. Těstoviny jimi budou obaleny. Musíme postupovat rychle a všechny dílčí práce pokud možno dělat společně. Pokud se Vám zdá, že vejce jsou příliš řídká, jednoduše špagety promíchejte na teplé pánvi. Příště už budete vědět jak na to a povede se vám to napoprvé. Špagety po uhlířsku podáváme ozdobené listovou petrželí.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.