Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct brambory s houbami a sýrem | jednoduchý recept

Jak zapéct brambory s houbami a sýrem |  jednoduchý recept. Zapékací mísa plná jemných brambor, intenzivních sušených hub a aromatického sýru, která je v doplnění se smetanou a voňavým kořením opravdu jednoduchým zapečeným pokrmem s výjimečnou chutí.

Co je potřeba

  • 3 velké brambory
  • 1–2 hrsti sušených hub
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička houbového koření
  • 50–70 g strouhaného tučnějšího sýru typu eidam či gouda
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nemusí být)
  • sůl a pepř k dochucení
1

Sušené houby hodinu před samotnou přípravou namočte do vody, aby změkly.

2

Mezitím do poloměkka uvařte v osolené vodě brambory. Vařte je i se slupkou.

3

Předvařené brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a urovnejte do vymaštěné zapékací formy.

4

Z nasáklých hub vymačkejte vodu, dle chuti ještě překrájejte na menší kousky a na rozpáleném oleji je společně s kmínem lehce osmažte.

5

Celý obsah pánve i s případnou šťávou pak promíchejte s bramborami v zapékací míse.

6

V malé misce rozšlehejte vajíčka se smetanou, prolisovaným česnekem a houbovým kořením.

7

Ochucenou vaječnou zálivku pak dobře promíchejte se směsí brambor a hub.

8

Spolu s čerstvým rozmarýnem dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a pečte 20–30 minut.

Brambory můžete péct i bez rozmarýnu. Slouží pouze k provonění a sladění.

9

Poté formu z trouby vyndejte, odstraňte rozmarýn, pokud jste jej přidali a zasypejte najemno nastrouhaným sýrem. Vraťte zpět do trouby a při stejné teplotě pečte dalších 10–20 minut, dokud se sýr neroztaví a lehce nezezlátne.

  • Zapečené brambory lze připravit i z čerstvých hub, od jemných žampionů až po výrazné druhy, stejně tak lze zvolit jiný druh sýru, kdy famózní jsou brambory zapečené s ementálem či nivou.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.